Četiri pitanja dr. Phila za sve koji žele postati roditelji

Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
Želite li dijete zato što od njega očekujete bezuvjetnu ljubav, ili se možda nadate da će vam ono spasiti brak? To je, po mišljenju popularnog psiholga dr. Phila McGrawa jedno od pitanja koja biste si se svakako trebali postaviti ako planirate dijete
Vidi originalni članak

Američki psiholog dr. Phil McGraw, koji se proslavio kao čest gost u emisiji Oprah Winfrey, a već 12 godina vodi i vlastiti televizijski show, u članku na Huffington Postu objašnjava koliko podizanje djece može biti zahtjevno na emocionalnoj, financijskoj i fizičkoj razini te svima koji planiraju djecu savjetuje da si postave sljedeća četiri pitanja:

1. Jeste li spremni na takvu obavezu?

Jeste li spremni žrtvovati novac, osjećaje, san i energiju, i većinu svog života staviti na čekanje na desetke godina pred vama? Kada dobijete dijete, automatski se obvezujete da ćete se brinuti o njemu i štititi ga kroz život. To podrazumjeva jako puno posla i jako puno osobnih žrtvi.

2. Možete li to pogledati očima djeteta?

Bebe nemaju pravo glasa, tako da vi trebate sagledati sve okolnosti iz perspektive svog budućeg djeteta i zapitati se bi li ono željelo da mu vi budete mama ili tata. Možete li mu osigurati emocionalno i financijski stabilne uvjete? Ako na to niste spremni, vaš je posao da se pripremite prije nego što donesete dijete na ovaj svijet.

3. Razmišljate li vi i vaš partner na isti način?

Imate li vi i vaša druga polovica dobar plan za podizanje djeteta? Jeste li razgovarali o odgoju, religiji i obrazovanju i možete li se složiti oko tih pitanja? Tko će se brinuti o bebi, a tko će raditi? Smislite plan prije nego što zatrudnite.

4. Želite li dijete iz pravih razloga?

Jeste li se zapitali zbog čega zapravo želite zatrudnijeti? Djeca se ne bi trebala rađati sa zadatkom, poput spašavanja vašeg braka ili davanja vama bezuvjetne ljubavi. Zato dobro razmislite o svojim pravim motivima.

Posjeti missMAMA