Carski rez povećava rizik od alergija

Thinkstock
Bakterije, koje bebe gutaju tijekom prolaska kroz porođajni kanal, utječu na razvoj imunološkog sustava, a djeca rođena carskim rezom imaju pet puta veće šanse da budu osjetljivija na alergene
Vidi originalni članak

Izloženost bebe bakterijama tijekom prolaska kroz porođajni kanal znatno utječe na razvoj imunološkog sustava i štiti dijete od razvoja astme i alergija u vrlo ranoj dobi, pokazalo je istraživanje provedeno u Henry Ford Hospital u Detroitu.

Bakterije iz majčine rodnice, koje dijete guta tijekom vaginalnog poroda, do te mjere utječu na zdravlje da djeca rođena carskim rezom pet puta češće razvijaju osjetljivost na uobičajene alergene.

Važnost bakterija u crijevima

Studija je provedena nad 1258 novorođenčadi tijekom 2003. i 2007. godine, a ekipa znanstvenika pratila je djecu od rođenja do dvije godine starosti. Njihovo stanje ocijenjivali su kada su bili stari mjesec dana, šest mjeseci, jednu godinu i na kraju kada su napunili dvije godine.

"Crijevo je naš metabolički organ. Nove tehnologije omogućuju mjerenje uzoraka bakterija u crijevima i drugim dijelovima tijela pa je opseg, u kojem mikrobi u gastrointestinalnom traktu utječu na naše zdravlje, sve veći. Crijevo je također naš najveći imunološki organ tako da sve što utječe na ekologiju crijeva vjerojatno ima snažan utjecaj na naše tijelo", objasnila je dr. Christine Cole Johnson, predsjednica Odjela za javno zdravstvo u bolnici Henry Ford, na sastanku American Academy of Allergy.

Sterilnost suzbija razvoj imunološkog sustava

Ovo otkriće američkih znanstvenika ide u prilog hipotezi da djeca, koja su odrasla u sterilnom okruženju, imaju veće šanse za razvoj alergije jer nedostatak izloženosti mikroorganizmima i parazitima može suzbiti razvoj imunološkog sustava.

"U posljednjih nekoliko godina shvatili smo da izloženost bakterijama u porođajnom kanalu utječe na bebin imunološki sustav. Rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da djeca rođena carskim rezom imaju drugačiji uzorak crijevnih bakterija nego bebe koje su rođene vaginalnim putem", rekla je dr. Christine Cole Johnson.

Osjetljivost na grinje, pseću i mačju dlaku

Prema provedenom istraživanju, bebe rođene carskim rezom osjetljivije su na grinje te na pseću i mačju dlaku. Ta djeca imaju određeni uzorak mikrobiološke aktivnosti u svom probavnom traktu koje mogu povećati proizvodnju imunoglobulina E (IgE) – antitijela pronađenog kod sisavaca koje utječe na hipersenzibilnost i razvoj alergija.

Iako carski rez u velikom broju slučajeva može spasiti život majke i bebe, nad rezultatima ovog istraživanja trebale bi se zamisliti trudnice koje žele izbjeći vaginalni porod i roditi carskim rezom bez ikakvih indikacija.  

Posjeti missMAMA