Bebino srce počinje kucati oko 6. tjedna

Shutterstock
Nakon rođenja beba ima najviše sitnih dlačica na ramenima, leđima, čelu i licu, a one otpadaju kroz nekoliko tjedana. Beba većinu 'pojede' u maternici i izbaci kroz prvu stolicu koja se naziva mekonij
Vidi originalni članak

Maleno srce vaše prekrasne bebe je nevjerojatno. Počinje kucati oko 6. tjedna trudnoće i na prvom ultrazvučnom pregledu možete čuti ujednačeni ritam. 

"Fetalna cirkulacija je potpuno drugačija od odraslih jer fetusi dobivaju kisik isključivo preko krvi pupkovine, a pluća nisu u funkciji do poroda. Stoga je frekvencija fetalnog srca puno brža i u normalnom rasponu je od 120-160/min. Također je karakteristično da je frekvencija izrazito promjenjiva, tako da se stalno brzo izmjenjuje u tom normalnom rasponu", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Bebu u trbuhu jedu svoje dlačice

Lanugo su mekane, pahuljaste dlačice koje se nalaze već na tijelu fetusa, ali i novorođenčadi. To su prve dlake koje folikuli proizvedu, obično u 5. mjesecu trudnoće. Postupno se šire cijelim tijelom.

Nakon rođenja beba ima najviše sitnih dlačica na ramenima, leđima, čelu i licu, a one otpadaju kroz nekoliko tjedana. Beba većinu 'pojede' u maternici i izbaci kroz prvu stolicu koja se naziva mekonij

"Bebe u maternici plutaju u plodovoj vodi, a kao zaštita se razvija verniks (zaštitni sloj poput bijelog masnog premaza) koji zajedno s lanugo dlačicama štiti kožu bebe od djelovanja vode. Taj sloj na koži nestaje kako se bližimo terminu poroda, a može se vidjeti kod prijevremeno rođene djece i nakon poroda. Lanugo dlačice rastu pod utjecajem hormona i također imaju zaštitnu funkciju te ubrzo nakon poroda otpadnu", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Posjeti missMAMA