Zubomobil kreće na turneju očuvanja zubića školaraca

Thinkstock
Prva mobilna dentalna ambulanta kreće u ponedjeljak 19. rujna iz Cavtata i planira obići oko 50 hrvatskih osnovnih škola i pregledati preko 7000 djece
Vidi originalni članak

Odrasli se boje odlaska zubaru pa kako onda ne bi i djeca? Briga o oralnom zdravlju dio je svakodnevne higijene i nikako ne smije biti zapostavljena. Prvi pregled kod zubara trebao bi biti već u dobi od godine dana, kad dijete još ima sve zdrave zube. 

Bebine zubiće čistite gazom prije upotrebe četkice

Dobro je dogovoriti s odabranim stomatologom prvi pregled na kojem će se dijete samo upoznati s njim i opremom koja se nalazi u ordinaciji. Dijete će se osjećati ugodno i steći važan osjećaj povjerenja

Kako pripremiti dijete za prvi odlazak zubaru?

Sve veći porast karijesa kod djece

Neadekvatna prehrana, posebno s puno ugljikohidrata, uz neodgovarajuće higijenske navike, glavni su uzroci sve većeg porasta karijesa kod djece. Prema rezultatima prošlogodišnjeg Epidemiološkog istraživanja oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj utvrđena je najveća potreba za preventivnim aktivnostima u ruralnim područjima

Kreće prva mobilna ambulanta

Pokazatelj karijesa, odstranjenih i plombiranih zubi, tzv. KEP index, u Hrvatskoj je 5.28, što znači da smo na samom dnu europske ljestvice oralnog zdravlja. Zbog toga od ponedjeljka 19. rujna iz Cavtata na turneju po osnovnim školama kreće prva mobilna ambulanta - Zubomobil. Zubomobil turneja trajat će do prosinca 2016. godine, a u planu je obići preko 50 hrvatskih osnovnih škola i pregledati preko 7000 djece. 

Projekt koji je pokrenuo Orbit u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine za cilj ima provođenje pregleda, ali i suzbijanje eventualnog straha od zubara  kod djece u opuštenoj i veseloj atmosferi. Stručni tim sastavljen od doktora dentalne medicine i njihovih asistenata pregledavat će učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koji se smatraju dobnom skupinom čije je dentalno zdravlje najugroženije. "Niti jedna od škola u kojoj smo najavili dolazak nije odbila", rekla je glasnogovornica Orbita Marina Čulić Fischer.

Roditelji su važan faktor

"Najveća greška je što djeca nakon što pojedu nešto slatko poput bombona ili čokolade, nakon toga ne operu zube", poručuje dr.sc. Pavel Kobler dr.dent.med, zamjenik predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine nastavljajući kako se prije puno više vodilo računa o oralnoj higijeni, i raznim programima praćeni su predškolci i školarci što se sad više ne radi na državnoj razini. "Edukacija treba obuhvaćati i roditelji i djecu. Ponekad roditelji ne daju suglasnost za pregled djece čime odgovornost pada na njih".

"Ovakvi projekti koji pridonose boljem zdravlju zubiju najmlađih i uče ih o važnosti svakodnevne higijene u ugodnoj atmosferi i više su nego dobrodošli", zaključuje doktor Kobler.

Djecu će zabavljati Luka Bulić

Mobilnoj dentalnoj ambulanti – Zubomobil pridružit će se u nekim gradovima i ambasador projekta "Orbit daruje osmijeh", glumac i komičar Luka Bulić, koji će u veseloj atmosferi poticati najmlađe na važnost redovite dentalne higijene. 

Posjeti missMAMA