Starinski desert za vaše mališane: Jabuke u šlafruku

Thinkstock
Uštipci od jabuka posipani cimetom i šećerom u prahu jednostavno su neodoljivi. A sad, šlafruk ili šlafrok, to treba pitati naše bake, neka ovog puta ipak bude ovo prvo... To je inače - ogrtač
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 4 jabuke (cijele)
  • 70 grama šećera
  • 120 grama pšeničnog bijelog brašna
  • 0.50 žličice praška za pecivo
  • sol
  • 2 jaja
  • 1.5 dl ulja
  • 1 dl pive
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 mala žlica mljevenog cimeta
  • 1 dl pive (prema želji)
  • 3 žlice tamnog ruma (prema želji)

Priprema:

1. Jabuke ogulite i izdubite im sredinu te narežite na ploške debljine oko jedan cm. Pospite jabuke malom žlicom cimeta i šećerom te poprskajte rumom. Pustite ih da stoje pola sata i zalijevajte ih sokom koje ispuštaju.

2. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo, malo soli, žumanjcima i uljem. Postupno dolijevajte pivo. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i dodajte ga tijestu.

3. Ploške jabuka umočite jednu po jednu u tijesto i pržite u vrućem dubokom ulju sa svake strane po dvije-tri minute. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu te još vruće pospite šećerom i cimetom pa stavite na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća.

Ako nemate nož za dubljenje jabuke, poslužite se kalupom za kolačiće oštrih rubova ili čašicom za aperitiv. Najprije jabuke narežite na ploške pa pomoću kalupa ili čašice jednostavno i brzo “izrežite” sredinu.

Smjesu podijelite na dva dijela, u prvi dio možete staviti pivo i rum. A drugi dio pripremiti bez tih sastojaka samo za djecu. 

Potražite još više recepata na portalu Gastro.hr

Posjeti missMAMA