Slasni recepti s jagodama

Thinkstock
Jeste li i vi među onima koji jedva čekaju toplije dane kako bi uživali u voćnoj kraljici proljeća - jagodi? Osim što su izuzetno sočne i ukusne, ove bobice jako su zdrave. Bogate su antioksidansima i vitaminom C te imaju povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Donosimo vam slasnih pet recepata s jagodama u kojima će zasigurno uživati cijela obitelj!
Vidi originalni članak

Jagode - nevjerojatan antioksidans

Osim što su izuzetno ukusne, jagode imaju nisku kaloričnu vrijednost te nevjerojatan antioksidativan kapacitet.

"Jagode posjeduju blagotvoran učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava, imaju sposobnost regulacije glukoze u krvi i brane te od nekoliko vrsta karcinoma. Najdokumentiraniji je njihov povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila", pojasnila je za portal ZdravaKrava nutricionistica Mirja Jošić. Osim toga, bogate su C vitaminom, manganom te silnim fitokemikalijama poput antocijana, flavonola i tanina. 

Brzi desert s jagodama

Sastojci:

  • 300 g jagoda 
  • 3 žlice smeđeg šećera 
  • 1 pakiranje Choco cookies keksa 
  • 250 g svježeg kravljeg sira 
  • 1 dl kiselog vrhnja

Priprema:

  • Jagode narežite na manje komade, polovicu stavite sa strane, a ostatak pomiješajte sa smeđim šećerom i usitnite štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu
  • Kravlji sir dobro izmiješajte s vrhnjem, a choco cookiese razlomite na manje komade
  • U čašu slažite sloj keksa, sloj kreme od kravljeg sira, sloj kreme od jagoda, nekoliko komada sirovih jagoda pa ponovite
  • Desert ostavite 20-ak min u hladnjaku da se dobro ohladi. Sastojke ostavite u hladnjaku da se ohlade pa netom prije posluživanja složite desert (keks se neće smočiti i ostat će hrskav)

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Savijača s jagodama

Sastojci:

Za tijesto: 

  • 20 dkg glatkog brašna
  • 1 kom jaje
  • sol, voda 

Za nadjev: 

  • 50 dkg jagoda
  • 15 dkg šećera
  • 2 kom vanilijinog šećera
  • 5 dkg petit beurre keksa (mljevenih)

Priprema:

  • Od brašna, jaja, soli i vode zamijesite tijesto i pustite da odstoji. Odstajalo tijesto razvucite što tanje i ostavite da se prosuši
  • Od sastojaka za nadjev napravite smjesu i položite ju na polovicu prosušenog tijesta i zamotajte u savijaču
  • Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva na 30 min i poslužite s umakom od vanilije

Recept Marija Čepeka preuzet je s portala Gastro.hr

Muffini s jagodama i sirom

Sastojci:

Toping:

  • 1/2 šalice integralnog brašna
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 3 žlice otopljenog maslaca

Tijesto:

  • 1 šalica bijelog brašna
  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice ulja
  • 2 šalice mlijeka
  • 2 žlice vanilije burbon

Nadjev od sira:

  • 2 šalice svježeg sira + malo mlijeka
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica vanilije burbon
  • jagode (za ukras)

Priprema:

  • Sve sastojke za toping zajedno pomiješati i pustiti sa strane
  • Za tijesto u posudi pomiješati brašno, šećer, sol, orašak za pecivo i vaniliju. U posebnoj posudi istući jaja sa šećerom te dodati ulje i mlijeko. Mokre sastojke dodati u suhe i sve dobro promiješati. Ostaviti sa strane dok ne pripremiš nadjev od sira
  • Za nadjev pomiješati sir s malo mlijeka te ga izmiksati u kremu
  • Dodati šećer, jaja i vaniliju te dobro promiješati. Kalupe za muffine obložiti papirnatim košaricama te u svaki kalup staviti po 3 žlice tijesta, 2 žličice nadjeva od sira te po vrhu posipati topingom
  • Muffine ukrasiti jagodama
  • Peći na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok tijesto ne otvrdne, a nadjev treba biti malo drhtav. Ostaviti da se ohladi

Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr 

Bezglutenska torta s jagodama

Sastojci:

  • 300 grama mliječne čokolade
  • 300 grama tamne čokolade (min. 52 posto kakaa )
  • 250 grama maslaca
  • 1 žličica instant kave
  • 1 žličica cimeta
  • 6 jaja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • malo kakaa
  • mala mjerica jagoda

Priprema:

  • Čokoladu, maslac, kavu i cimet kuhati na pari i rastopiti
  • Miksati jaja i burbon šećer ( možete i pjenjačom ), pa uliti smjesu čokolade i maslaca, promiješati da se dobro sjedini
  • Na dno kalupa ( 26 cm ) staviti papir za pečenje, namastiti maslacem
  • Peći na 160 stupnjeva 35 minuta. Lagano će početi pucati korica, a sredina će biti još uvijek želatinasta
  • Ohladiti koju minutu, posipati tortu kakaom
  • Oprati i narezati jagode na ploške i obložiti tortu jagodama

Recept Mateje Krvarić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Šarlota torta s jagodama i jogurtom

Sastojci:

  • 400 g piškota
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice ruma
  • 500 g jagoda

Za kremu 1:

  • 300 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • 1 žlica gustina
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 10 g želatine

Za kremu 2:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • 250 ml čvrstog jogurta
  • 10 g želatine

Priprema:

  • Jagode operite, očistite i narežite
  • Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje
  • Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa
  • U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom
  • U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi
  • Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi
  • Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda
  • Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama
  • Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
  • Prije posluživanja tortu dobro ohladite

 Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr

Posjeti missMAMA