Slasni recepti s jagodama
Jagode - nevjerojatan antioksidans
Osim što su izuzetno ukusne, jagode imaju nisku kaloričnu vrijednost te nevjerojatan antioksidativan kapacitet.
"Jagode posjeduju blagotvoran učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava, imaju sposobnost regulacije glukoze u krvi i brane te od nekoliko vrsta karcinoma. Najdokumentiraniji je njihov povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila", pojasnila je za portal ZdravaKrava nutricionistica Mirja Jošić. Osim toga, bogate su C vitaminom, manganom te silnim fitokemikalijama poput antocijana, flavonola i tanina.
Brzi desert s jagodama
Sastojci:
- 300 g jagoda
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 pakiranje Choco cookies keksa
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 1 dl kiselog vrhnja
Priprema:
- Jagode narežite na manje komade, polovicu stavite sa strane, a ostatak pomiješajte sa smeđim šećerom i usitnite štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu
- Kravlji sir dobro izmiješajte s vrhnjem, a choco cookiese razlomite na manje komade
- U čašu slažite sloj keksa, sloj kreme od kravljeg sira, sloj kreme od jagoda, nekoliko komada sirovih jagoda pa ponovite
- Desert ostavite 20-ak min u hladnjaku da se dobro ohladi. Sastojke ostavite u hladnjaku da se ohlade pa netom prije posluživanja složite desert (keks se neće smočiti i ostat će hrskav)
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Savijača s jagodama
Sastojci:
Za tijesto:
- 20 dkg glatkog brašna
- 1 kom jaje
- sol, voda
Za nadjev:
- 50 dkg jagoda
- 15 dkg šećera
- 2 kom vanilijinog šećera
- 5 dkg petit beurre keksa (mljevenih)
Priprema:
- Od brašna, jaja, soli i vode zamijesite tijesto i pustite da odstoji. Odstajalo tijesto razvucite što tanje i ostavite da se prosuši
- Od sastojaka za nadjev napravite smjesu i položite ju na polovicu prosušenog tijesta i zamotajte u savijaču
- Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva na 30 min i poslužite s umakom od vanilije
Recept Marija Čepeka preuzet je s portala Gastro.hr
Muffini s jagodama i sirom
Sastojci:
Toping:
- 1/2 šalice integralnog brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 3 žlice otopljenog maslaca
Tijesto:
- 1 šalica bijelog brašna
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 1/2 šalice ulja
- 2 šalice mlijeka
- 2 žlice vanilije burbon
Nadjev od sira:
- 2 šalice svježeg sira + malo mlijeka
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilije burbon
- jagode (za ukras)
Priprema:
- Sve sastojke za toping zajedno pomiješati i pustiti sa strane
- Za tijesto u posudi pomiješati brašno, šećer, sol, orašak za pecivo i vaniliju. U posebnoj posudi istući jaja sa šećerom te dodati ulje i mlijeko. Mokre sastojke dodati u suhe i sve dobro promiješati. Ostaviti sa strane dok ne pripremiš nadjev od sira
- Za nadjev pomiješati sir s malo mlijeka te ga izmiksati u kremu
- Dodati šećer, jaja i vaniliju te dobro promiješati. Kalupe za muffine obložiti papirnatim košaricama te u svaki kalup staviti po 3 žlice tijesta, 2 žličice nadjeva od sira te po vrhu posipati topingom
- Muffine ukrasiti jagodama
- Peći na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta dok tijesto ne otvrdne, a nadjev treba biti malo drhtav. Ostaviti da se ohladi
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Bezglutenska torta s jagodama
Sastojci:
- 300 grama mliječne čokolade
- 300 grama tamne čokolade (min. 52 posto kakaa )
- 250 grama maslaca
- 1 žličica instant kave
- 1 žličica cimeta
- 6 jaja
- 1 burbon vanilin šećer
- malo kakaa
- mala mjerica jagoda
Priprema:
- Čokoladu, maslac, kavu i cimet kuhati na pari i rastopiti
- Miksati jaja i burbon šećer ( možete i pjenjačom ), pa uliti smjesu čokolade i maslaca, promiješati da se dobro sjedini
- Na dno kalupa ( 26 cm ) staviti papir za pečenje, namastiti maslacem
- Peći na 160 stupnjeva 35 minuta. Lagano će početi pucati korica, a sredina će biti još uvijek želatinasta
- Ohladiti koju minutu, posipati tortu kakaom
- Oprati i narezati jagode na ploške i obložiti tortu jagodama
Recept Mateje Krvarić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Šarlota torta s jagodama i jogurtom
Sastojci:
- 400 g piškota
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice ruma
- 500 g jagoda
Za kremu 1:
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 1 žlica gustina
- 250 ml vrhnja za šlag
- 10 g želatine
Za kremu 2:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 250 ml čvrstog jogurta
- 10 g želatine
Priprema:
- Jagode operite, očistite i narežite
- Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje
- Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa
- U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom
- U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi
- Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi
- Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda
- Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama
- Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
- Prije posluživanja tortu dobro ohladite
Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr