Recepti za omiljena jela s kestenima: Djeci se preporučuju zbog velike energetske vrijednosti

Gettyimages
Dok pečeni kesten sadrži više vitamina, kuhani ima veću količinu mineralnih sastojaka. No njegova primjena u prehrani daleko je šira - od kestena se rade ukusne juhe, glavna jela i slastice
Vidi originalni članak

Kesten pripada skupini orašastih plodova, a bogat škrobom i vitaminima B skupine te izvor i C vitamina. Zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuje djeci. Pomaže kod probavnih i bubrežnih tegoba, a čaj od kestena ublažava tegobe astme i bronhitisa. Po nutritivnom sastavu kesten je sličan smeđoj riži, a od njegovih plodova može se napraviti brašno. Dok pečeni kesten sadrži više vitamina, kuhani ima veću količinu mineralnih sastojaka. No, njegova primjena u prehrani daleko je šira - od kestena se rade ukusne juhe, glavna jela i slastice. Mogu se čuvati na hladnome do dva tjedna, a treba pripaziti da nema rupica na ljuski što je znak da su unutra nepoželjne ličinke. 

Isprobaj dva recepta koja predlaže missGASTRO, za slano i slatko jelo s ovom jesenskom energetskom 'bombom'.

Napravi domaći kesten pire

Slatki pire od kestena možeš koristiti u kremama za kolače ili ga jednostavno jesti žlicom, a ovaj domaći recept oduševit će cijelu obitelj.

Sastojci:

  • 350 grama oguljenih kestena
  • 1 i pol šalica vode
  • 100 grama šećera
  • ekstrakt vanilije ili sjemenke vanilije
  • kesten

Priprema:

  • Ispeci kestene u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Prethodno im zareži znak "X" na kori.
  • Oguli i stavi u tavu s vodom, šećerom i vanilijom.
  • Kuhaj miješajući oko 25 minuta. Izmiksaj sve u blenderu i spremi u staklenku.

Juha od kestena sa slaninom

Sastojci:

  • 150 g slanine
  • 500 g kestena
  • mrkva
  • korijen i list peršina
  • 1/2 korijena celera
  • 1 luk
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • povrtni temeljac
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • žličica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice kruha

Priprema:

Na malo maslinova ulja preprži slaninu narezanu na tanke trakice dok ne postane hrskava, izvadi na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća. Kruh nareži na kockice i poprži ga na malo maslinova ulja dok ne postane hrskav, ostavi na kuhinjskom ubrusu.
Povrće (sve osim češnjaka) nareži na manje kockice te popržite na masnoći od pečenja slanine, zalij povrtnim temeljcem i kuhaj 15 min. Na tavi rastopi dvije žličice maslaca, kratko poprži češnjak, dodaj kuhane kestene i polovicu svježeg peršinovog lista, posoli, popapri te pirjaj 15 min. U kuhano povrće prebaci kestene, sve izmiksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku smjesu. Vrati na vatru, začini s malo muškatnog oraščića, posoli, popapri po ukusu. Kuhaj 2-3 min. Pri serviranju juhu posipaj s komadićima prepečene slanine, kockicama prepečenog kruha i svježe nasjeckanim peršinovim listom. Po želji dodaj kiselo vrhnje.

Više recepata potraži na missGASTRO.

Posjeti missMAMA