Kreativni i razigrani praznici u Maloj sovi

Anto Magzan/PIXSELL
Ekipa Klokanice posjetila je Dječji edukativni centar Mala sova na zagrebačkim Vrbanima gdje se provodi program cjelodnevnog boravka tijekom ljetnih praznika za djecu od šest do deset godina
Vidi originalni članak

U želji da mlađim osnovnoškolcima zaposlenih roditelja pruže mjesto gdje se nakon škole mogu doći odmoriti i uz kreativnu zabavu nešto naučiti, supružnici Andreja Pravdić i Branko Radosavljević u zagrebačkom naselju Vrbani osnovali su Dječji edukativni centar Mala sova u kojem nude čitav niz aktivnosti za djecu – od učenja stranih jezika kroz igru pa do yoge za školarce.

"Budući da u trećem i četvrtom razredu nema više dnevnog boravka, htjeli smo napraviti dnevni boravak za tu djecu. Ubrzo smo krenuli i s radionicama tako da sada u svom programu imamo igraonice talijanskog, engleskog i francuskog jezika, zatim medijsku radionicu gdje djeca uče osnove fotografiranja i snimanja filmića mobitelom ili fotoaparatom, a imamo i yogu za djecu. Nudimo i pomoć u učenju za školarce te kreativne radionice za djecu od 5 do 12 godina", kaže Branko, tajnik Male sove i jedan od njezinih osnivača. Sve programe vode stručnjaci, odnosno profesori stranih jezika, pedagozi te kineziologinja.

Priprema za školu

Objašnjava kako u njihovom centru djeca kroz igru, pjesmu i brojalice uče osnove stranih jezika, a instruktorica yoge razgibava djecu tako što oponašaju životinje. Voditelji centra za jesen planiraju i baby fitness, znakovni jezik za mame i bebe te glazbene radionice za djecu. U Maloj sovi tijekom godine provodi se i program Sovice u trajanju od deset tjedana u kojem se djeca kroz 20 susreta pripremaju za polazak u školu.

Osim toga, tijekom ljetnih i zimskih praznika u Maloj sovi je organiziran i cjelodnevni boravak za djecu za sve one roditelje kojima nema tko čuvati djecu dok rade. Program je namijenjen djeci od šest do deset godina koja u centru mogu boraviti od 8 do 17 sati, a jedna grupa obično ima od troje do desetero djece.

"Do devet sati se svi okupljaju i potom odlazimo na školsko igralište gdje se djeca igraju. Oko 10.30 imamo voćni obrok za djecu, a oko 11 sati počinje kreativna radionica koja traje oko sat i pol vremena. Na tu radionicu dobrodošla su i djeca koja nisu kod nas u cjelodnevnom boravku", objašnjava nam Branko jedan dan u Maloj sovi.

Svaki dan kreativnu radionicu osmišljava drugi suradnik Male sove, a ekipa Klokanice prisustvovala je onoj koju je osmislila Iva, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti te magistra pedagogije.

Čitanje i slikanje

"Ideja je da djeci damo okvir, a oni biraju što će točno raditi. Primjerice, danas ću im pročitati pjesmu 'Slikar' iz zbirke pjesama za djecu 'Kad bi drveće hodalo' Grigora Viteza, a oni će onda odabrati neki motiv koji im se svidio te će ga naslikati", kaže nam Iva. Dok su se sva djeca okupila oko Ive, ona im je počela čitati, a mališani su je pažljivo slušali. Mali kreativci potom sjedaju za stol i vodenim bojicama slikaju motive koje su zapamtili.

"Meni se ovdje baš sviđa. Igramo se, čitamo, crtamo, radimo balone", kaže mala Lara.

Nakon kreativne radionice, djeca idu u obližnji restoran na ručak i obavezni desert, a potom slijede slobodne aktivnosti.

"Iza ručka djeca čitaju, igramo kvizove, mozgalice, slažemo kockice.. Radimo ono za što su djeca raspoložena, a oko 15, 16 sati roditelji već lagano dolaze po svoju djecu", opisuje Branko.

Cijena za jedno dijete za tjedan dana cjelodnevnog boravka tijekom ljetnih praznika u Maloj sovi iznosi 730 kuna, a u cijenu je uključen i ručak te dva voćna obroka.

"Naša ideja jest da se s roditeljima dogovaramo o cijeni. Odnosno što je dijete duže kod nas u boravku, cijena po danu je manja. Program provodimo cijelo ljeto, odnosno do 31. kolovoza", kaže Branko.  

Posjeti missMAMA