Dva recepta koji traže samo osnovne sastojke i gotovi su u tren oka
Riba je namirnica koju bi djeca trebala konzumirati na tjednoj bazi s obzirom na to da je riječ o laganom obroku koji u sebi sadrži visoke nutritivne vrijednosti. Jesi li znala da se čak 60% našeg mozga sastoji od masnoća? Upravo su mu zato iznimno potrebne omega-3 masne kiseline kako bi mogao normalno funkcionirati. A u slučaju djece, one su ključne jer pomažu u rastu i razvoju njihova mozga. Primjerice, sardine su ribe bogate ne samo omega-3 masnim kiselinama već i bjelančevinama pa ih to čini iznimno korisnom namirnicom u svakodnevnoj prehrani. Zato ti predstavljamo dva recepta sa sardinama nakon kojih će tvoje dijete tražiti repete, a sigurni smo da ni ti nećeš moći odoljeti.
Tjestenina u umaku od sardina
Znamo koliko djeca mogu biti izbirljiva kad je riječ o ribi, ali kad im serviraš ovo jelo, neće imati razloga odbiti ga. Iako je sardina baza ovog umaka, kada ju usitniš i pomiješaš s umakom od rajčice, dijete ju jednostavno neće prepoznati. S druge strane, ako imaš klince koji vole ribu, onda će ovo jelo, bez sumnje, biti pun pogodak! Za sve zaposlene roditelje, ovaj brzi i jednostavni obrok predstavlja spas u zadnji čas.
Sastojci
- 2 žlice maslinova ulja
- konzerva ocijeđene Eva sardine u biljnom ulju
- 1 režanj češnjaka (može i više, ako dijete voli)
- prstohvat sušenog ili nekoliko listova svježeg origana
- umak od rajčica
- crni papar
- tjestenina
- parmezan (opcionalno)
Postupak
- Dodaj maslinovo ulje u tavu, zatim usitnjene sardine i sitno nasjeckan češnjak. Pomiješaj sastojke kako bi se sjedinili te im dodaj origano, sol i crni papar. Miješaj dok češnjak ne pusti svoj miris.
- Nakon toga smjesi dodaj umak od rajčice, promiješaj i pusti da se sve krčka još 10 minuta.
- Za to vrijeme skuhaj špagete, ocijedi ih i dodaj u umak te dobro promiješaj.
- Pusti da se sastojci sjedine, drži još 1 do 2 minute i nakon toga makni s vatre, serviraj i po želji pospi parmezanom.
Tortice sa sardinama
Osim što će svojim slatkim izgledom privući djecu, tortice sa sardinama pružaju dobar izvor zdravih masnoća, ali i proteina. Toliko su jednostavne za pripremu da i dijete može sudjelovati u njihovoj izradi. Osim kao svakodnevni obrok, tortice se mogu pripremiti i za razne druge prigode, poput rođendana, gdje je finger food uvijek najbolji izbor.
Sastojci
- 2 konzerve Eva sardine u biljnom ulju
- pola šalice jogurta
- pola šalice krušnih mrvica
- malo timijana
- jaje
- sol
- papar
Priprema
- Izvadi sardine te konzervu ostavi sa strane jer će ti kasnije trebati ulje. Stavi sardine u zdjelu, usitni ih te dodaj sve ostale sastojke, uključujući ulje iz konzerve.
- Sastojke lagano miješaj vilicom sve dok se ne sjedine. Nemoj koristiti blender ili štapni mikser jer ćeš u tom slučaju dobiti teksturu pirea.
- Od dobivene smjese izradi kuglice te ih lagano spljošti i poredaj na pleh koji si prethodno obložila masnim papirom. Nakon toga stavi u zamrzivač na 10 do 15 minuta.
- Nakon 10 minuta, zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva te pomakni rešetku gore, bliže grijaču. Stavi pleh i peci tortice s obiju strana po 5 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
- Posluži ih tople uz umak na bazi jogurta ili rajčice.
To je to, dobar tek!