Djevojčica nosi samo duge hlače zbog ruganja vršnjaka

Thinkstock
Ivana Grabar odgovora što učiniti kad djevojčica zbog srama ne želi nositi kratke hlače, kako pričati s njom i treba li joj dopustiti slobodu izbora
Vidi originalni članak

Djevojčica ima 7 godina. Ove godine ne želi nositi kratke hlače jer joj se netko narugao u vezi nekoliko madeža koje ima na nogama. Nosi duge hlače i gege jer se srami zbog toga. Kako da joj pomognem?

Pubertet je kod većine djece vrlo osjetljiv period. To je razdoblje u kojem se traži i zanima ga tko je i što je u vašim očima i u očima vršnjaka. Oni sada imaju izuzetan utjecaj. Svaki tinejdžer voli čuti pohvale o sebi. Posebno bi volio čuti dobro mišljenje vršnjaka o sebi. Vas ne možete čuti jer je naprosto njihovo mišljenje u ovom periodu važnije. Ipak, ono što je vaš zadatak jest dopustiti joj slobodu izbora, a i dalje neumorno govoriti pohvale o njenim nogama.

Pokušajte joj ne ići na živce već to govoriti jasno, ali u trenucima kada ste obje opuštene i uživate zajedno. Tada će vas možda bolje čuti. Iako to i dalje ne znači da će vas i poslušati. Sasvim je u redu da bude 'čudna', da bude 'teenager', a vaša je dužnost da je volite i prihvaćate takvu, da joj ne 'zvocate' stalno i da joj dajete slobodu izbora. Ta sloboda da ona može odlučiti što ona želi nositi je njoj važna i velika. Nemojte joj ju oduzimati!

Što se događa s vašim djetetom u pubertetu?

Je li normalno da se dijete srami roditelja?

Posjeti missMAMA