Djeca gledaju previše seksualnih prizora

Thinkstock
Već nekoliko desetljeća poruka koju djevojke i djevojčice dobivaju iz medija je da moraju biti lijepe i mršave - danas poruka glasi da moraju biti lijepe, mršave i seksi
Vidi originalni članak

Istraživanje provedeno u Britaniji je pokazalo da su djeca u toj zemlji izložena pretjeranoj količini seksualnih prizora u tisku, na televiziji, Internetu, kroz video igre i glazbene spotove. To je zaključak izvještaja grupe psihologa sastavljenog na zahtjev britanskog Ministarstva unutarnjih poslova. Autori izvještaja, između ostalog, pozivaju Ministarstvo da iskoristi svoje ovlasti kako bi ograničilo pristup djece takvim prizorima.

Uloga medija u razvoju djece

Utječe na ponašanje

Djeca su na sve strane izložena prizorima seksualne prirode kažu autori izvješća i ističu da takav oblik "hiperseksualizacije" utječe na ponašanje djece i mladih, mnogo više nego u prethodnim generacijama. Psiholozi su ustanovili da je sve više seksističkog ponašanja, seksualnog uznemiravanja, pa i nasilja među tinejdžerima.

"Seksualizacija djece stiže sa strana koje vam možda ne bi odmah pale na pamet. Nisu to samo mediji, nisu to samo reklame - to je odjeća namijenjena djeci, to je jezik koji čuju oko sebe, to su igračke kojima se igraju. Nanesena šteta se, također, manifestira na razne načine - broj djece mlađe od 18 godina optužene za seksualne delikte raste.", izjavila je za BBC jedna od autorica izvještaja doktor Linda Papadopoulos, klinički psiholog, specijalist za utjecaj medija na djecu, posebno na djevojčice.

Poslušna djeca imat će probleme u ljubavnim vezama

Budi seksi

Također, sve je više i to sve mlađe djece koja imaju anoreksiju i druge poremećaje prehrane, sve je više mladih koji idu na plastične operacije. Ta opsjednutost izgledom se posljednjih godina donekle promijenila, na jedan perfidan način. Već nekoliko desetljeća poruka koju djevojke i djevojčice dobivaju iz medija je da moraju biti lijepe i mršave - danas poruka glasi da moraju biti lijepe, mršave i seksi.

Obitelj je najvažnija za razvoj samopoštovanja

Obrazovanje je bitno

Na prvom mjestu je obrazovanje - djecu moramo uputiti u odnose spolova, učiti ih o rodnoj jednakosti. Istovremeno, moramo im pokazati kako mediji funkcioniraju, objasniti da su fotografije koje vide u časopisima rezultat obrade i retuširanja, razgovarati s njima o njihovom osobnom doživljaju onog što vide i utjecaja koji to ima na sliku koju formiraju o sebi. Istovremeno, roditelji imaju obvezu da paze čemu su djeca sve izložena. Naravno da to nije lako, posebno otkako se Internet upleo u naše živote, ali ne možemo ih pustiti da gledaju što im padne na pamet.

Posjeti missMAMA