Čokoladni brownies s komadićima jagode slatki su užitak
Čokoladni i meki, ovi te brownies kolačići neće razočarati. Dodaj im jagode i dobit ćeš recept koji kao da je izašao iz raja.
Ako postoji jedna slastica koju ćeš ove sezone pripremati s jagodama - pobrini se da to bude ova. Pogotovo ako si obožavatelj brownieja u bilo kojoj formi, obliku i s bilo kojim namirnicama.
Slasni, gusti, ali meki čokoladni brownies s jagodama izvrstan su i lagan popodnevni desert koji ćeš pripremiti s lakoćom u veoma kratkom vremenu. Po želji na njih dodaj i borovnice ili neko drugo bobičasto voće, a odlično će se slagati i s kuglicom omiljenog sladoleda.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade grubo nasjeckane
- 100 g maslaca u kockicama
- 4 velika jaja
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g jagoda, očišćenih i prepolovljenih
Priprema:
- U manju tavu stavi maslac i čokoladu i lagano ih rastopi, neprestano miješajući. Alternativni način jest da maslac i čokoladu staviš u posudu otpornu na toplinu, postavljenu iznad lonca s vodom koja ključa(bain-marie). U tom slučaju samo pripazi da posuda s čokoladom i maslacem ne dodiruje vrelu vodu. Ostavi da se polako tope te ih s vremena na vrijeme promiješaj silikonskom lopaticom. Nakon što se otope, maknite s vatre i ostavi da se malo ohlade.
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.
- Jaja umuti zajedno sa šećerom i ekstraktom vanilije ručnim mikserom.
- Prosij brašno i kakao prah izravno na smjesu od jaja i šećera i opet lagano umiješaj mikserom. Dodaj zatim ohlađenu smjesu s maslacem i čokoladom i ponovno umuti dok ne dobiješ jednoličnu i glatku smjesu.
- Izlij smjesu u tepsiju koji su prethodno lagano premazala maslacem i obložila papirom za pečenje.
- Polovice jagoda zatim lagano stavi na vrh smjese (prerezanu stranu prema dolje) i lagano ih utisni.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 40 minuta, odnosno dok čačkalica iz tijesta ne izađe čista.
- Ostavi da se kolači potpuno ohlade u limu za pečenje. Po želji ih potpuno ohlađene stavi u hladnjak te tek nakon toga izreži jer će to rezanje učiniti lakšim.
- Prije posluživanja ostavi ih na sobnoj temperaturi. Dodatno ukrasi voćem ili kuglicom sladoleda.
U slast!
Više recepata potraži na missGastro