Bonton za djecu i mlade - 5 pravila ponašanja za stolom

Thinkstock
Svakog dana jedno pravilo - uz knjigu Sheryl i Caroline Eberly 'Bonton za djecu i mlade - 365 pravila lijepog ponašanja kroz igru i zabavu' upoznajte svoje dijete s pravilima uljudnog ponašanja! Mi vam prenosimo pet pravila ponašanja za stolom, a dvije čitateljice koje su sudjelovale u raspravi ispod članka nagradili smo ovom knjigom
Vidi originalni članak

365 pravila ponašanja kroz igru i zabavu

"Kako se ophoditi prema prijateljima, roditeljima, bakama i djedovima, vršnjacima i odraslima, kako odgovoriti na telefonski poziv, kako i kada koristiti mobitel, kako se ponašati na internetu i društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera, kako se zaštititi od zlostavljanja putem interneta i mobitela, kako se ponašati na putovanjima, javnim mjestima, u muzejima, kazalištu, crkvi, na svečanim događajima… Bonton za djecu i mlade knjiga je koja će upoznati djecu i mlade s pravilima uljudnog ponašanja. Jasno i pregledno napisana, s mnogo primjera i uputa, ova će knjiga pomoći svima koji i sami žele osvježiti svoje poznavanje pravila uljudnog ponašanja kako bi ih što uspješnije mogli prenijeti svojoj djeci", napisala je o knjizi 'Bonton za djecu i mlade' poznata psihologinja prof. dr. Mirjana Krizmanić

U raspravi ispod članka pisali ste nam postoje li u vašoj obitelji pravila kojih se djeca moraju pridržavati tijekom obiteljskih obroka i koja su to, a dva odgovora nagradili smo našom knjigom tjedna autorice Sheryl Eberly i Caroline Eberly, "Bonton za djecu i mlade - 365 pravila lijepog ponašanja kroz igru i zabavu" u izdanju VBZ-a. Dobitnici su denino i Jasminkauv, a oni će biti obaviješteni mailom. Čestitamo!

Deset stvari koje dijete nikad ne bi smjelo činiti za stolom

Za vrijeme obroka neke bi stvari trebalo izbjegavati. Vaše dijete nikad ne bi smjelo:

  • Uzeti u usta tako velik zalogaj da mu se iskrivi lice
  • Staviti nož u usta
  • Ljuljati se na stolcu
  • Čačkati zube čačkalicom
  • Čeprkati po tanjuru za posluživanje u potrazi za najvećim komadom mesa
  • Žvakati otvorenih usta
  • Osloniti lakat na stol, okrenuvši leđa osobi koja sjedi do njega
  • Odgurnuti tanjur od sebe nakon završetka jela
  • Uperiti nož u nekoga
  • Govoriti o ružnim stvarima

Hlađenje hrane puhanjem

Jednostavno rečeno, to se ne radi. Vaša kći ne bi smjela puhati u hranu prije nego što je stavi u usta, niti bi smjela otvorenih usta uvlačiti zrak (ili se hladiti rukom) kad je već uzela u usta prevrući zalogaj. Taj je zvuk
neugodan drugim ljudima za stolom. Gutljaj vode pomoći će joj da ugasi požar u ustima. Ne bi smjela ni ispljunuti zalogaj. Bolje je pričekati nekoliko minuta i pustiti hranu da se sama ohladi.

Ako je gost vegetarijanac

Ono što jedemo iznimno je važna – i osobna – odluka. Vaša kći ne bi trebala komentirati ili pokušati promijeniti prehrambene navike svojih prijatelja. Ako ima prijateljicu koja jede samo vegetarijansku hranu, a često vas posjećuje, pristojno je pripremiti dodatne porcije jela od povrća i salate. Ne morate se ispričavati što vi sami jedete meso, a ispričavati se ne bi trebala ni vaša kći.

Nemojte se osjećati neugodno ako prekasno otkrijete da je vaš gost vegetarijanac. Mogli biste primijetiti da ne jede meso, a za njega niste pripremili ništa posebno. To je u redu. U vašem domu može jesti samo ono što želi ili može pojesti nešto prije nego što dođe k vama – sam se treba pobrinuti da ne bude gladan.

Ove stvari nemojte donositi za stol

Djeca za stolom uče mnoštvo važnih društvenih vještina. Vježbaju konverzaciju, uče gdje je njihovo mjesto u obitelji, usvajaju roditeljske vrijednosti te se uče samokontroli i postaju svjesni drugih ljudi. Obrok je vrijeme da se djeca usredotoče na ostale ljude za stolom, a ne na vlastite aktivnosti

Potaknite svog sina da za stol ne ponese sljedeće predmete:

  • mobitel
  • videoigrice
  • daljinski upravljač za televiziju (za vrijeme obroka isključite tv)
  • časopis ili knjigu
  • novine
  • domaću zadaću
  • psa

Kako nešto izvaditi iz usta

Neizbježno je da, sjedeći za stolom, vaš sin shvati da je u usta stavio nešto čemu ondje nije mjesto. Možda je riječ o koštici masline, ribljoj kosti ili sjemenki grožđa. Ne bi smio pokušati progutati takvo što, nego izvaditi višak što je neprimjetnije moguće. Ako predmet izađe istim putem kojim je i ušao, to će biti prilično vidljivo. Kad gosti grožđe jedu rukom, i koštice mogu ispustiti u ruku. Prsti vodoravno skrivaju usta, a košticu možete uhvatiti između palca i ostalih prstiju. Na isti način se možete riješiti i koštice od masline. 

Ribu jedemo vilicom, tako da kosti ispuštamo iz usta na vilicu. Ako grožđa ima u salati koju jedemo vilicom, sjemenke iz grožđa ispuštamo na vilicu. I sjemenke i kosti stavljamo na rub tanjura. Podsjetite dijete da samo u hitnim slučajevima zalogaj smije ispljunuti u ubrus.

Posjeti missMAMA