Djeca koja se više igraju, bolje napreduju u kognitivnom i psihofizičkom razvoju

Shutterstock ;Djeca koja se više igraju, bolje napreduju u kognitivnom i psihofizičkom razvoju
Dijete od rođenja istražuje svijet, a igra nije samo zabava nego je način učenja o sebi, ljudima iz okoline i svijetu. Važan je dio odrastanja i jako je važno da dijete ima dovoljno vremena za igru, a i Ujedinjeni narodi navode igru kao jedno od osnovnih prava svakog djeteta.
Vidi originalni članak

Igra je ključna za djetetov kognitivni i psihofizički razvoj, a dijete kroz igru razvija i socijalne vještine. Igra je temeljna dječja aktivnost preko koje dijete uči, stječe nova iskustva i spoznaje, ulazi u interakciju i socijalne odnose s odraslima i djecom. Dok se igra dijete uči boje, oblike, slova, brojeve, pokreće senzorne sustave, razvija govor i maštu, kreativnost i interakciju, komunikaciju, empatiju, socijalne odnose, odnose u prostoru. Ne postoji ispravan ili pogrešan način igranja, a ponekad se djeca igraju s prijateljima, ponekad sama, često im ne trebaju ni igračke, nego samo vrijeme, prostor i sloboda da istražuju što ih zanima. 

1. Razvija kognitivne vještine

To znači da je igra ključna za zdrav razvoj mozga. Nestrukturirana igra vrijeme je kada djeca režiraju svoju igru. Nisu vezani rasporedima ili aktivnostima koje usmjeravaju odrasli. Nestrukturirana igra pomaže razvoju dječjeg mozga, jača i povećava neuronske veze u mozgu koje koristimo za razmišljanje. Pomaže u izgradnji i jačanju prefrontalnog korteksa mozga koji utječe na način na koji dijete uči, rješava probleme i stječe znanja o svom okruženju.

2. Razvija emocionalne i socijalne vještine

Kada su odrasli pod stresom, bave se aktivnosti koje ih smiruju, primjerice odlazak u teretanu, šetnja, rad u vrtu ili druženje s prijateljima. Djeca su ista, iako se nama odraslima čini da bi se samo igrali. Svakodnevna igra može pomoći u smanjenju tjeskobe, stresa i razdražljivosti, ali i pomaže da se osjećamo sretniji i zadovoljniji sobom. Kroz igru djeca uče kako razumjeti svijet i kako se ponašati u društvu, kako izraziti svoje osjećaje, kako dijeliti, pregovarati, rješavati sukobe i zauzeti se za sebe.

3. Razvija motoričke vještine i fizičku aktivnost

Djeca imaju jaku potrebu za tjelesnom igrom, a tako uče koristiti svoja tijela. To je također izvrstan oblik tjelovježbe, koji promiče fit i zdravu djecu. Redovita, aktivna igra ima pozitivne i dugoročne zdravstvene učinke za cijeli život. Bez obzira na djetetove sposobnosti, interese i mogućnosti, tjelesna igra pomaže izoštriti reflekse, poboljšati motoriku, razviti ravnotežu, kontrolu pokreta, izgradnji mišića i gustoće kostiju. Svakodnevno vrijeme na otvorenom je ključno za dječji razvoj. Bez obzira na vrijeme, čak i kad je hladno, obuci dijete u slojevitu odjeću i dopusti mu igru vani. Svjež zrak pomoći će mu izbaciti energiju i bit će opuštenije i sretnije na kraju dana.

4. Potiče učenje jezika i govora

Djeca uče jezik od rođenja kroz igru i interakciju. Bebe i mala djeca uče nove riječi kada odrasli opisuju ono što vide, čuju i rade kroz pjesme, slogove. Djeca tako razvijaju i vještine slušanja i uče zvukove u riječima. Kroz igru djeca uče razgovor, čak i ako ne mogu govoriti. Kad im čitamo ili pričamo od rane dobi, djeca uče kako jezik funkcionira, a priče im pomažu shvatiti tko su i koja je njihova uloga u zajednici. Igra je važna i kad djeca krenu u školu, jer im potiče radoznalost i učenje.

5. Potiče samostalnost i neovisnost

Djeca često nemaju utjecaj nad svojim svakodnevnim aktivnostima. Veći dio dana provode tako da im drugi govore što moraju raditi, gdje moraju ići i kako se ponašati. Kad se igraju, djeca mogu zamijeniti uloge, postavljati svoja pravila i biti oni koji imaju moć. Tada mogu biti vođe, učitelji, roditelji, a odrasli mogu biti ti koji slušaju i igraju se po njihovim pravilima. Samostalna igra jednako je važna kao i igra s drugima jer pomaže djeci da razviju jači osjećaj neovisnosti. Djeca koja se osjećaju ugodno u samostalnoj igri također se osjećaju sposobnijom samostalno rješavati druge zadatke. Razvijanje tih vještina čak pridonosi budućem druženju unutar grupe. Djeca koja se igraju sama mogu naučiti društvena pravila promatrajući grupne interakcije izdaleka. Samostalna igra omogućuje djeci eksperimentiranje s vlastitom kreativnošću i idejama. Kada su sami, pa čak i kad im je dosadno, dječji mozak prihvaća izazov i pronalazi nove i uzbudljive načine za stimulaciju. 

6. Razvija maštu, kreativnost, samopouzdanje

Tijekom igre djeca razvijaju svoju maštu, stvaraju nove svjetove, glume različite uloge i jačaju svoje samopouzdanje. Stvaraju vlastita pravila i uče kako slijediti ili prilagoditi ta pravila prema potrebi, što su korisne vještine za snalaženje u životu i razvoj odnosa s drugima. Simbolička igra je sposobnost zamišljanja jednog predmeta kao drugog, a pomaže graditi vještine za buduće rješavanje problema. 

Kao društveno odgovorna tvrtka, PEPCO Hrvatska redovito sudjeluje u projektima i akcijama pomoći djeci i kroz donatorske aktivnosti redovito podržava rad dječjih udruga i domova za djecu. Osim toga, PEPCO vodi računa da u ponudi proizvoda uvijek ima širok raspon proizvoda za djecu svih uzrasta koji su zbog svoje pristupačne cijene dostupni svim roditeljima. Poopeys pelene odlikuje kvaliteta izrade i povoljna cijena. Dostupne su u svim PEPCO trgovinama diljem Hrvatske. Kupnjom Poopeys pelena u razdoblju od prosinca 2021. do svibnja 2022. pomoći ćete obnovu sisačke bolnice stradale u potresu.

Posjeti missMAMA