Vanda Winter: 'Torba za rodilište odavno je spremna'

Gordana Sermek
Pjevačica i glumica Vanda Winter, u 39. je tjednu trudnoće, i svakog trenutka očekuje rođenje svog malenog dječaka. Za Klokanicu je otkrila u čemu najviše uživa u trudnoći i kakvom majkom se zamišlja
Vidi originalni članak

32-godišnja pjevačica i glumica Vanda Winter, članica je ansambla kazališta Komedija. Sa suprugom Ivanom Parlovom, diplomiranim kineziologom i nogometašem, vjenčala se u prosincu 2015. godine u crkvi Svete Katarine u centru Zagreba, nakon godinu i pol dana veze, a krajem prošle godine otkrili su da čekaju prvo dijete, dječaka, koji bi svaki trenutak trebao stići. 

Vanda je za Klokanicu otkrila kako je reagirala na prinovu u obitelji, u čemu najviše uživa u trudnoći i kako je trudnoća utjecala na njezinu svakodnevicu

'U trudnoći mi se odjednom jelo samo kruh, škrob, slatko i prženo'

Poznata pjevačica i glumica sada je u 39. tjednu trudnoće i njezina torba za rodilište već je odavno spremna. Otkrila je da su ona i suprug planirali trudnoću, tako da iznenađenja nije bilo, ali je oko vijesti koju su još neko vrijeme zadržali za sebe, bila presretna. "Naslutili smo o čemu se radi taman na moj rođendan i nisam čak imala potrebu napraviti ni kućni test, samo sam kupila folnu kiselinu. Bila sam dosta “cool” oko svega i nisam očekivala klišeiziranu reakciju, ali kad je UZV stvarno pokazao otkucaje malog srca, sjećam se da me odjednom zatekla suza koja se skotrljala takoreći niotkud. Bili smo presretni, naravno, iako smo vijest još neko vrijeme htjeli zadržati za sebe."

trudničke želje 6 slavnih mama otkriva za čime su žudjele u trudnoći

'Bilo mi je čudno kad sam drastično smanjila tempo'

S obzirom da je vrlo zaposlena, i u trudnoći je dugo radila, sve do 7. mjeseca, kad je počela malo više mirovati. "...kad mi je u 7.mjesecu odjednom nabujao trbuh, kako visoko nosim, počela sam ostajati bez zraka doslovno u pola rečenice. Od težine trbuha najviše pate leđa, pa sam si malo češće priuštila masaže u svom omiljenom salonu De luxe. Na sve ostalo sam se, kao što rekoh, navikla!"

"Moja je doktorica je i prije pogledala predstave u kojima igram, pa mi je sugerirala da se iz predostrožnosti primirim ili povučem čim sam ostala trudna, ali ja se nisam dala. Ohrabrena iskustvima raznih kolegica koje nisu imale problema, htjela sam normalno raditi sve dok me vidljivi trbuščić ne počne demantirati u ulogama. Međutim, moje tijelo je reklo drugačije I kad je došlo “stani-pani”, morala sam otići u jednom danu. Sva sreća, zamijenile su me odlične glumice Elena Brumini, Nera Stipičević I Franka Klarić, tako da sam se ubrzo i mirne duše prebacila u potpuno drugi film. Radila sam doduše još neko vrijeme, pjevala sam na koncertima i snimala u studiju, dakle sve poslove koji nisu iziskivali fizički napor. Ali tempo sam drastično smanjila i to mi je isto, dok se nisam navikla, bilo čudno. A onda mi je počelo pasati."

Što se ostalih komplikacija tiče, Vanda je rekla da su joj u prvom tromjesečju ustanovili kontrakcije koje je morala držati pod kontrolom sve do kraja drugog. "Uzimala sam propisanu terapiju, uključujući onu za hipotireozu koja je danas nažalost česti produkt stresa upravo kod mladih, odgovornih, ambicioznih žena i povukla se iz kazališnih predstava. I potpuno sam vjerovala svojoj liječnici, prof. Višnji Latin iz poliklinike Vili."

'Nevjerojatno je kako se žena na sve navikne'

Buduća mama otkrila je da u trudnoći ne vježba, a kretanje je svela na duge šetnje oko jarunskog jezera, jer je to jedino i smjela, no s obzirom da je u trudnoći, kako kaže, razvila silan ukus za „junk food“, pazila je da ga izbalansira s velikim količinama voća i povrća, kao i s klasičnim vitaminskim dodacima. U trudnoći, ističe, uživa u svemu. "U tome da nisam na poslu, ali sam svejedno u žustroj akciji oko novog „kućenja“. Zatim u kilogramima, vjerovali ili ne, odnosno u tome da me ni najmanje ne dira što sam ih u 9 mjeseci, pokušavajući kontrolirati mučninu, “zaradila” čitavih 18, a inače recimo volim biti vitka! U tome da imam sve manje snage, ali istodobno kao da je imam više nego ikad! U trudničkoj odjeći, komociji, kolačima koje sam naučila peći, čak i u smiješnom trudničkom geganju! Svašta novo sam iskusila, ali radilo se o ugodnim ili neugodnim nuspojavama, nevjerojatno je kako se žena na sve navikne!"

Svojoj bebi pjeva, tepa mu na svojstven način i vodi ga na koncerte i predstave. "Još se nije ni rodio, a u dva tjedna je “odgledao” mjuzikl “Cats”, “Črnu mati zemlu” I “Ljude od voska”.. I znate što? Mislim da reagira na aplauz…haha!"

'Najviše od svega uživam u pokretima svoje bebe u trbuhu'

U svemu joj pomaže i njezin suprug Ivan, bez čije podrške ne bi mogla, a najviše od svega vesele ju pokreti njezine bebe u trbuhu. "Super mi je i jer je suprug puno fizički uz mene, što je nevjerojatno olakšanje, a u početku sam bila spremna i na to da zbog njegovog posla to možda i neće moći biti tako. I iskreno mislim da je baš ta njegova podrška u mom slučaju ključ svega. Vjerojatno sam baš zbog nje toliko vedra, dobro raspoložena i staložena, čak mi je I narav navodno „bolja“, nego inače! No, najviše od svega uživam u pokretima svoje bebe u trbuhu! To mi je apsolutna raskoš I svečani vatromet!"

Društvena mreža 'Volimo pričati s bebom u trbuhu, a ona nam odgovara udarcem'

O tome razmišlja li o porodu i što očekuje od njega, Vanda je odgovorila da su suprug i ona obavili trudnički tečaj i da su spremni, koliko to mogu biti. "Inače jako volim kontrolirati stvari i sve znati unaprijed, ali kad je porod u pitanju, odlučila sam da se želim prepustiti liječniku i primalji, jer oni imaju konkretno iskustvo koje ja, uza sve, nemam. Koliko god se naime samostalno informirala Ii čitala, smatram to i dalje pseudoznanjem, prekonfuznim i nedovoljnim da bih ga mogla iskoristiti za ikakvu odgovornu procjenu, bude li takva potrebna. Isto tako, vjerujem u blaženo neznanje. Odnosno, mislim da se s nekim stvarima trebam suočiti tek kad dođu na red. U suprotnom bi mi prerevna anticipacija mogla samo odmoći."

'Živimo u sustavu koji ne podržava ni žene, ni trudnice, ni majke'

Iako će uskoro postati mama, pjevačica i glumica i dalje smatra kako žene imaju pravo na izbor i da ih se nikako ne smije vrednovati isključivo po tome jesu li ili nisu rađale te da je umjetna oplodnja, također, nešto što donosi život, nasuprot opciji da ga uopće nema. "Jedan željeni život, odnosno svi ljudi koji su na taj način ipak rođeni, vrijede više od svih rasprava o tome kad isti započinje. Beskrajno sam ljuta kad vidim pritiske kojima su dan - danas izložene žene oko toga da rađaju pod svaku cijenu, a realno živimo u sustavu koji ne podržava ni žene, ni trudnice, niti majke. Društvo je licemjerno. Svi tobože vole slatke debeljuce u iščekivanju i naoko se lako s njima poistovjećuju." 

"Ali kad mi je nedavno pred dežurnom ljekarnom trebalo dati prednost u redu, nisu to ponudila dva mlada dečka, nego jedna mama s djetetom i jedna stara baka. Srećom po mene, zahvaljujući podršci koju imam, a mnoge nažalost nemaju, nisam ugrožena, ne ovisim o dobivanju ikakve prednosti, ni o obziru stranaca. Ali ako išta, barem ću zbog toga pokušati naučiti svog sina da jednoga dana gleda oko sebe i postupa drugačije."

Razmišlja li o tome kakva će biti mama i kako će odgajati svoje dijete, Vanda odgovara: "Razmišljam i onda odmah odustajem od razmišljanja…Neću biti idealna mama, to je sigurno, ali se nadam da ću biti dovoljno dobra za svoje dijete i njegove potrebe, kako bi se jednog dana razvio u maksimalno zdravu i zadovoljnu osobu."

Posjeti missMAMA