Putovanje s djecom bez stresa - da, moguće je!

Guliver Ključ za uživanje u putovanju s djecom (i općenito u životu) je usredotočiti se na pozitivno u svakoj situaciji
Kao što kaže stara kineska poslovica, "Pročitati deset tisuća knjiga nije toliko korisno koliko proputovati deset tisuća milja." Putovanje, bez obzira koliko daleko od kuće, ima mnogo prednosti: napuštamo udobnost doma kako bi istražili nove kulture, okruženja i ljude i doživjeli iskustva drugačija od svakodnevice.
Vidi originalni članak

Tako, osim što otvaraju vidike, ruše predrasude, jačaju samopouzdanje i njeguju toleranciju, obiteljska su putovanja odlična prilika za povezivanje obitelji.

Međutim, putovanje s djecom najčešće nije lako, a može biti i veoma zahtjevno iskustvo. Kako djeca odrastaju i što više putujete ono (najčešće) postaje "bezbolnije", ali baš kao i svaki početak, i ovaj je težak. Težak, ali nikako nepremostiv. Upravo suprotno - uz dozu pripreme i ispravan način razmišljanja, sigurna sam da ćete svi uživati u putovanju. Sve što trebate učiniti je nastaviti čitati ovaj članak. A nakon toga, naravno, savjete primijeniti u praksi.

Priprema je pola posla

Ako idete na put s malom djecom, posebice ako se radi o nekoj novoj destinaciji, morat ćete je unaprijed istražiti i organizirati ključne aspekte poput prijevoza, noćenja, lokacija prehrambenih trgovina i ljekarni te okvirni plan aktivnosti. Dobra priprema ključna je, kako bi, jednom kad krenete na put, bili pod što manjim stresom. Znati što možete očekivati omogućit će vam snažniji unutarnji osjećaj kontrole i vladanja nad situacijom koji su ključni za unutarnji mir i dobro raspoloženje. A dobro znate da se raspoloženje prenosi – djeca sve osjete, posebice kada mi roditelji nismo dobro.

Ako su pak vaša djeca dovoljno velika, predložite im da s vama istraže odabranu destinaciju. Njihovo aktivno uključivanje u proces planiranja, osim što će učiniti da se osjećaju velikima i važnima, omogućit će im da se osjećaju spremnijima i zainteresiranima za putovanje. Rezultat? Manje dječje ljutnje, otpora i dosade = više mira i više vremena za odmor za sve vas.

Ostanite sabrani "kad krene nizbrdo"

Najbolje što možete učiniti kako bi putovanje s djecom bilo (i ostalo) ugodno iskustvo jest ostati smireni kada stvari ne idu po planu. A to će se sigurno dogoditi. 

Kada krene naopako, najbolje je uključiti djecu u neku aktivnost. Obavezno ponesite na put igračke s kojima će se beba igrati ili ako su djeca veća, dajte im papir i bojice, prijenosnu društvenu igru, audio ili papirnatu knjigu ili ako baš ništa drugo "ne pali“, dozvolite im na određeno vrijeme ekran kako bi mogli pogledati film ili crtić primjeren dobi. Bitno je da im odvratite pažnju kako bi se vi mogli posvetiti rješavanju situacije.

Kada ste "riješili“ klince, sjednite i polako udahnite nekoliko puta – osvijestite gdje se nalazite, kako se osjećate u tom trenutku. Sjetite se razloga zbog kojih ste krenuli na put i svega onoga što želite da vi i vaša djeca ponesete kući s putovanja, a to sigurno nisu ružna sjećanja. Nakon što se smirite, moći ćete ponovno racionalno razmišljati i uvidjeti da svaki, pa i ovaj problem koji vas je zaskočio, ima rješenje koje možete pronaći i primijeniti.

Zapamtite, djeca uče od nas roditelja i prave su male spužvice – ako vas vide kako se ponašate nekontrolirano, tjeskobno ili bezvoljno, osim što će im to najvjerojatnije izazvati iste emocije, poučit će ih i neispravnom obrascu ponašanja. Zato, kada putujete s djecom (ali i inače u svakodnevnom životu), ponašajte se onako kako želite da se vaša djeca ponašaju u kašnjenjima, razočarenjima i nezgodama. I sami jako dobro znate da, ako ne napravite od toga dramu, većina će se neugodnih situacija pretvoriti u iskustvo kojem ćete se jednoga dana svi skupa smijati.

Čuvajte prostor za tišinu i odmor

Djeci treba vrijeme za mir i spavanje. Pobrinite se da se dovoljno naspavaju noć prije puta i koliko god vam je to moguće, pokušajte održavati njihov uobičajen raspored spavanja tijekom putovanja.

Također, svaki dan čuvajte prostor za tišinu – ovisno o dobi djeteta to može biti drijemanje ili ako su djeca veća barem mirno sjedenje, čitanje, slušanje tihe glazbe ili ležanje negdje u budnom stanju. Naime, pretjerana buka ili pregust raspored aktivnosti mogu previše stimulirati djecu koja tada postaju nervozna i razdražljiva. Djeca (ali i odrasli) trebaju uravnoteženu kombinaciju aktivnosti i odmora kako bi bila smirena i dobrog raspoloženja. Kako bi ovaj savjet imao željeni efekt, bitno je objasniti djeci zašto je vrijeme za mir i tišinu važno – svima nama potrebno je napuniti baterije kako bi mogli uživati ​​u aktivnostima koje nas poslije čekaju.

Opustite se i prepustite

Ako želite uživati u putovanju s djecom, pokušajte se opustiti...i prepustiti. Unatoč svim našim naporima, pripremama i planovima, život (i gospodin Murphy) uvijek ima(ju) neke svoje, ne baš uvijek simpatične, planove za nas. Pokušajte se zato otvoriti svemu onome što jest...jer jedini trenutak koji zaista imate je sad, pa kakav god on bio.

Ključ za uživanje u putovanju s djecom (i općenito u životu!) je usredotočiti se na pozitivno u svakoj situaciji, pa i onoj neočekivanoj ili čak neugodnoj. Budite zahvalni za vrijeme koje možete provesti sa svojom obitelji, čak i ako nije onako kako ste zamislili da treba biti. Umjesto ljutnje, frustracije, nezadovoljstva i pretjerane brige da sve ispadne savršeno, usredotočite se na bivanje u trenucima koje imate na raspolaganju i na stvaranje lijepih sjećanja zajedno s svojom obitelji.

Ne zaboravite: djeca (pre)brzo rastu, a mi isto toliko brzo starimo...Sve drugo se jednostavno ne isplati. I, sretan put! 

Tekst je napisala Tijana Debelić, mag. psih.

Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" na putovanju jer nove Pampers Pants pelene-gaćice od sada imaju i džep Stop & Protect koji omogućuje do 12 sati zaštite od propuštanja sa svih strana. Možete napokon odahnuti i ljetovati bez stresa. Opustite se i uživajte u najljepšim trenutcima obiteljskog putovanja zajedno s vašim mališanima. Uz nove Pampers Pants pelene-gaćice koje su otporne na svaku kakafrku sigurni ste u automobilu, na brodu, u avionu, na plaži i u restoranu. Neka vaše ljeto započne s osmijehom!

Posjeti missMAMA