Manje obrazovani roditelji češće udaraju djecu po guzi

Thinkstock
Jedan od pet roditelja koji su završili srednju školu koristi udaranje "po guzi" kao disciplinsku mjeru, dok to radi samo jedan od 12 roditelja koji su završili poslijediplomski studij
Vidi originalni članak

Novo istraživanje o roditeljstvu koje je proveo američki istraživački centar Pew Research Center pokazalao je da odnos roditelja prema djeci u velikoj mjeri ovisi o tome koliko zarađuju. Iako je riječ o američkom istraživanju, vjerojatno bi neki rezultati bili slični i da je provedeno u Hrvatskoj.

U istraživanju je sudjelovalo 1,807 ljudi, a jedan od očekivanih zaključaka je da djeca roditelja s višim primanjima imaju više slobodnih aktivnosti, poput sporta, stranih jezika, glazebene škole i slično.

Otkriveno je i da se s višim stupnjem obrazovanja i većim prihodima smanjuje sklonost udaranju djece. Jedan od pet roditelja koji su završili srednju školu koristi udaranje "po guzi" kao disciplinsku mjeru, dok to radi samo jedan od 12 roditelja koji su završili poslijediplomski studij. 

Unatoč ovim razlikama, neki aspekti roditeljstva su univerzalni. Gotovo svi ispitani roditelji rekli su da su uključeni u obrazovanje svoje djece, pa ih je primjerice 85 posto prošle godine bilo na razgovoru kod učitelja, a 60 posto ih je pomagalo djetetu sa zadaćom.

I neovisno o prihodima, čini se da većina nas i dalje traži odobravanje svojih roditelja: sedam od 10 ispitanika reklo je kako im je važno da njihovi roditelji misle kako su oni dobri roditelji.

Posjeti missMAMA