Majčino mlijeko kao lijek

Thinkstock
Svi se slažemo da je dojenje najbolji način prvotne prehrane djeteta, no ono što je mene počelo "kopkati" jest je li i u kolikoj mjeri dobro kao lijek za druge stvari. Kada je moja djevojčica napunila mjesec dana, njeno lišce prekrili su sitni prištići i područje oko uha se počelo jako perutati. Nakon dva mazanja lica mojim mlijekom crvenilo se povuklo, a perutanje ublažilo
Vidi originalni članak

Dojenje je "in" otkad je čovjeka. Majčino mlijeko je najbolja prva hrana za vaše dijete, a dobro je i za majku jer navodno žene koje doje imaju manje šanse da obole od raka jajnika i dojke. Neke studije čak idu toliko daleko da navode i da štiti dijete od čak 40 vrsta raka.

Činjenica je da svakih nekoliko godina razni znanstvenici iz različitih zemalja dolaze do novih saznanja i novih teorija što je zdravo, koliko je zdravo i pri kojoj primjeni je zdravo. Majčino mlijeko je jedna od konstanta za koju se svi još uvijek slažu da je najbolji oblik prehrane novorođenčadi jer je ljudsko tijelo "čudo prirode" koje je u mogućnosti proizvesti mlijeko – hranu i piće najboljih karakteristika za razvoj djetešca.

Dakle, svi se slažemo da je dojenje najbolji način prvotne prehrane djeteta, no ono što je mene počelo "kopkati" jest je li i u kolikoj mjeri dobro kao lijek za druge stvari.

Crvenenilo i perutanje kože

Kada je moja djevojčica napunila mjesec dana njeno, dotada, savršeno čisto lišce prekrili su sitni prištići i područje oko uha se počelo jako perutati. Prvo me to zabrinulo, no čitajući po raznim portalima i forumima došla sam do zaključka da je to samo čišćenje organizma od mojih hormona nakupljenih za vrijeme trudnoće.

Svatko je imao svoju teoriju s čime i treba li to uopće tretirati. Ja sam prvo pustila tjedan- dva misleći da će proći samo od sebe kada se tijelo očisti, između ostalog, i zato što bi majčino mlijeko intenzivnom konzumacijom trebalo djelovati kao antioksidans. S obzirom na to da je moje dijete veliki ljubitelj dojke, to je bilo logično rješenje.

No, prošla su i tri tjedna, pa mjesec dana i stanje je još uvijek bilo isto. U međuvremenu sam pokušavala to mazati raznim dječjim kremicama koje nisu davale rezultate, iako su preporučili i neke skupe kreme iz ljekarne no nisam bila oduševljena mišlju da koristim razne umjetne pripravke na tako nježnoj koži.

Iz istog razloga maloprije spomenutog, da je moje dijete veliki ljubitelj dojke, česti podoji postali su sve bolniji, a za taj problem svi su govorili da je najbolji lijek moje vlastito mlijeko mazati, odnosno da mažem dojke nekoliko puta dnevno. Tako sam i učinila vođena mišlju da nikako ne može škoditi.

Nakon nekoliko dana počela sam uviđati da mi je stvarno pomoglo. Stoga je moj sljedeći korak bio da ću mazati i njezino lice svojim mlijekom pa ćemo vidjeti hoće li to rezultirati poboljšanjem i već nakon dva mazanja crvenilo se povuklo, perutanje ublažilo i bila sam oduševljena što sam na prirodan i besplatan način riješila problem.

Prirodna njega bebe

U kratkim periodima u danu kada stignem pogledati što ima na TV-u, gledala sam poznati reality show o obitelji iz visokog društva i jedna od epizoda vrtjela se oko problema djevojke koja ima psorijazu, sva je bila puna lišajeva, a za nekoliko dana je imala snimanje za neki časopis i bila je u totalnoj panici što učiniti da to nestane.

Njezina je sestra u to vrijeme rodila i dojila svog sinčića, izdajala se i izdojeno mlijeko čuvala u hladnjaku. Djevojka sa psorijazom je čula da majčino mlijeko ublažava simptome te bolesti i odlučila je ukrasti to mlijeko iz hladnjaka i njime tretirati zahvaćena mjesta na tijelu. Upalilo je, lišajevi su se djelomično povukli i bila je oduševljena.

Čitajući razne forume u potrazi za daljnjim primjenama majčinog mlijeka, naišla sam čak da su ljudi primjenjivali majčino mlijeko za liječenje manje upale i fizičkih oštećenja oka i uha.

Također, ako imate izdojenog mlijeka, a mislite da je možda predugo stajalo i da nije za konzumaciju, ubacite ga u vodu prilikom idućeg kupanja bebe, zdravije je od kupovnih kupki. Liječenje i primjena majčinog mlijeka za sve gore navedene zdravstvene probleme nije znanstveno potvrđeno, no iz svog i tuđeg iskustva te iz informacija iz medija, mogu reći da ima nešto u tome.

Gdje su granice? Nakon pokušaja liječenja opekotine zadobivene prilikom bliskog susreta s pećnicom mogu reći da tako daleko ne treba ići, no u službi manjih zdravstvenih tegoba zasigurno pomaže. U vrijeme kada nas obasipaju raznim kremama, šamponima i pripravcima s ekstraktima bisera i dijamanata, mlijekom masline (dok sam ja naivno mislila da od masline dobivamo ulje) zašto ne koristiti majčino mlijeko koje je prirodno, zdravo, besplatno, jedino nije uvijek dostupno, no dok nam je pri ruci…

Posjeti missMAMA