Koliko iznosi alimentacija za dvoje djece?

Thinkstock
Dipl. iur. Jadranka Alač odgovara razvedenoj mami troje djece treba li plaćati alimentaciju za punoljetnog sina koji radi te koji iznos alimentacije bi otac trebao plaćati za dvije kćeri, od kojih je jedna s posebnim potrebama
Vidi originalni članak

Moj bivši muž i ja nismo uspjeli u komunikaciji iza razvoda, sva djeca su pripala meni, on ih je slabo viđao. On spada u skupinu ljudi koja ni nakon 5 godina ne smiruje se i dalje mene krivi za sve. Ja sam tražila razvod pa mi to stalno predbacuje, često i vrijeđa. U biti svaka naša komunikacija završava s njegove strane vrijeđanjem i gađenjem. 

Glavni problem je alimentacija. Stariji sin (18 god.) je otišao kod njega prije godinu dana i onda prekinuo školovanje, tj. izgubio je pravo jer je dva puta isti razred pao i sad se zaposlio. Sa sinom sad imamo OK komunikaciju i dalje živi kod oca i do sad sam ja za njega plaćala 700 kn mjesečno. Kod mene su dvije cure, dva prekrasna anđela, starija kći (15 god.) je 100% invalid na respiratoru, ima nastavu u kući, mlađa kći (11 g.), i za njih dvije on plaća 1200 kn mjesečno. 

Jesam li ja dužna dalje plaćati alimentaciju za sina koji radi? I u biti ne znam koliko on po zakonu mora plaćati za kći koja je s posebnim potrebama? Jer on postaje jako neugodan kad se u njegov novac dira, čak i prijeti. Samo liječenje i odlasci za Zagreb sve ja sama snosim, a šest puta smo ove godine bili u Zagrebu, to nije niti jednostavan put za takvo dijete i niti malo jeftin, uz to sve on nikad u zadnjih 5 godina nije dao niti kune za knjige, a tada su još svi troje bili školarci. Kolika je alimentacija za moje cure i kome da se obratim da mi pomogne to realizirati?

Prije svega je važno utvrditi koliku alimentaciju je utvrdio Sud da bi otac imao plaćati za vaše zajedničke dvije kćeri. Koliko vidim, nakon razvoda su svih troje djece povjereni vama na odgoj i čuvanje, da bi se kasnije sin preselio živjeti s ocem. 

Prema informacijama koje ovdje iznosite, ne postoji zakonska obveza na vašoj strani da za sina plaćate alimentaciju jer isti radi i izgubio je pravo redovnog školovanja. Inače je obveza do djetetove punoljetnosti ukoliko ne nastavlja dalje s redovnim studijem na fakultetu, ali ako vaš sin već radi, a usto je već i punoljetan, niste zakonske obvezni plaćati mu mjesečne iznose uzdržavanja. 

Za vaše kćeri, treba uzeti u obzir kakvu je odluku donio sud u presudi radi razvoda braka jer takva odluka vrijedi sve dok za to postoje zakonski uvjeti, odnosno dok su kćeri na redovnom školovanju, odnosno do njihove punoljetnosti ako dalje ne nastavljaju s školovanjem. Stvara se nezgodna situacija kod većine postupaka razvoda braka što sud donosi odluku o visini alimentacije sukladno djetetovoj dobi u trenutku razvoda braka, a kasnije kada dijete raste, pa mu s tim rastu i potrebe, roditelj s kojim dijete živi mora podnijeti zahtjev za povećanje mjesečnih iznosa uzdržavanja zbog promijenjenih okolnosti i povećanih potreba. Pritom treba uzeti u obzir, a to će i Sud cijeniti, kako djetetov interes, tako i mogućnosti i primanja onog roditelja s kojim dijete živi i onog od kojeg se traži plaćanje alimentacije.

U vašem slučaju, djeca su dobi 11 i 15 godina, i to bi prema popisanim prosječnim potrebama djece Ministarstva socijalne politike i mladih objavljenih u Narodnim novinama u rujnu 2014. godine, bilo oko 2.000 kn za obje mjesečno, ili oko 1.000,00 kn za svako dijete. Svakako treba cijeniti i činjenicu da vaša kći nažalost ima povećane potrebe zbog svog zdravstvenog stanja, pa bi se, uzevši u obzir očeve prihode, mogao tražiti i veći iznos mjesečnog uzdržavanja.

U tablici su podaci Ministarstva socijalne politike, ali uzmite u obzir da kada se uzdržava više djece, ne uzima se apsolutni zbroj dvije cijele alimentacije, već se konačni iznos umanjuje u prosjeku oko 20% od onog koliko bi ukupni zbroj više alimentacija iznosio. 

Tablica alimentacija za djecu u Hrvatskoj

Postupak da ostvarite to svoje pravo treba pokrenuti na način da kod Suda koji je vodio postupak za razvod braka podnesete prijedlog za promjenu odluke o visini alimentacije, to možete napraviti sami ili putem odvjetnika, a ako nemate materijalne mogućnosti angažiranja odvjetnika, možete se obratiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu na adresi Koturaška II i zatražiti besplatnu pravnu pomoć za vođenje tog postupka. 

Nemam podatak koliko je sud u ranijem postupku utvrdio visinu alimentacije za kćeri, ali smatram da je s obzirom na okolnosti iznos od 1200 kn mjesečno svakako premali, jer bi toliki iznos bio minimalno propisan samo za jedno dijete te dobi, a ne za dvoje od kojih jedno ima težih zdravstvenih problema. Uz taj zahtjev u kojem je potrebno navesti sve novonastale okolnosti i tablicu prosječnih potreba, je potrebno dostaviti raniju presudu s potvrdom pravomoćnosti, podatke o vašim primanjima, dokaz o zdravstvenom stanju vaše djece, posebno za djevojčicu s težim smetanjama te otprilike po vašem saznanju koliko bivši suprug zarađuje mjesečno.

Drago mi je čuti da sa sinom imate dobru komunikaciju, to je jako važno za njegov psihosocijalni razvoj, a i za vaš miran san. Nadam se da ćete uspjeti u postupku povećanja alimentacije, iako budite i tada spremni za svakojake pritiske od strane bivšeg supruga jer se upravo na tom bojnom polju događa najviše bitaka između bivših supružnika. Očevi često misle kako te novce daju bivšim ženama, a zapravo je to isključivo za uzdržavanje njihove djece, stoga je baš tu psihološku barijeru teško prijeći.

Želim vam puno strpljenja i puno sreće s vašim djevojčicama i što bolji odnos sa sinom koji vas, iako tako odrastao, sigurno još uvijek treba.

Posjeti missMAMA