Kako znate da ste dobra mama?

Thinkstock
Akcija dijeljenja priča na Klokanici se nastavlja i tema za studeni je 'Kako znam da sam dobra mama?' Opišite nam trenutke ili situacije u kojima ste osjetili da ste dobra mama, kakav je to za vas bio osjećaj i zbog čega se pojavio baš u toj situaciji. Podijelite svoju priču!
Vidi originalni članak

Svi se mi trudimo svojoj djeci pružiti najbolje i često se osjećamo krivima jer nam se čini da u tome ne uspijevamo, posebno ako uz to očekujemo od sebe savršentvo i u poslu, braku, održavanju kućanstva, održavanju linije i tako dalje. Većina majki barem se ponekad suoči s osjećajem da je loša mama, no, srećom, tu su i trenuci kada sa sigurnošću znamo da taj svoj "posao" stvarno dobro radimo.

Želimo vas podsjetiti na takve trenutke i ojačati to uvjerenje i dobar osjećaj pa smo za našu akciju "Podijelite priču" za studeni odabrali temu: Kako znam da sam dobra mama? Pozivamo vas da opišete trenutke ili situacije u kojima ste vi to osjetili, kakav je to za vas bio osjećaj i zbog čega se pojavio baš u toj situaciji, koje su vaše vrijednosti vezane za odgoj djeteta tada potvrđene. Napišite nam i pošaljite svoju priču!

Kako poslati priču?

Ako još niste, registrirajte se i sprijateljite se s profilom Klokanica na našoj društvenoj mreži te nam kroz Poruke pošaljite svoju priču. Najbolje priče ćemo objaviti, s vašim imenom i fotografijom, ili anonimno, ovisno o vašoj želji.

Akciju dijeljenja priča podržava Bebivita i autori objavljenih priča dobit će Bebivita poklon pakete.

Bebivitino savjetovalište

Prvi i najčešći izazovi roditeljstva vezani su uz dojenje i prehranu bebe. "S kojom hranom početi dohranu? Kako izgleda uravnotežen jelovnik za dojenče? Jede li beba dovoljno raznovrsno?" To su samo neke od brojnih nedoumica koja muče svakog roditelja. Ako imate poteškoća i pitanja vezanih uz prehranu vašeg mališana, Bebivitina stručna suradnica Mihela Dujmović rado će vam pomoći svojim savjetom. Mihelu i njene savjete možete pronaći na Bebivita web stranici 

Što znači biti dovoljno dobra mama?

Možda se već čuli frazu "dovoljno dobra mama", koju sve češće koriste psiholozi i drugi stručnjaci. Taj je koncept još 1953. godine uveo pedijatar Donald Winnicott, koji je prepoznao da dijete u nekom trenutku treba shvatiti da "majka nije ni dobra ni loša niti je proizvod mašte, već je odvojena i neovisna jedinka: Dovoljno dobra majka u početku se gotovo u potpunosti prilagođava potrebama svojeg dojenčeta, a kako vrijeme prolazi, postupno im se prilagođava sve manje, u skladu s razvojnim mogućnostima djeteta da se nosi s njezinim neuspjehom. Njezin neuspjeh u ispunjavanju svih njegovih potreba pomaže djetetu da se prilagodi vanjskoj stvarnosti." Teorija dr. Winnicotta zapravo je naglasila činjenicu da je dovoljno dobra mama bolja od savršene mame.

Na neki način, ovu su temu dotakle i mame koje su s nama podijelile svoje priče o prvih mjesec dana s bebom, što je bila tema ove akcije u listopadu. Pročitajte njihove priče:

'Tješili su me da nisam loša mama ako nemam dovoljno mlijeka'

'Nakon carskog reza nisam mogla držati svoju bebu'

'Moja curica, rođena sa samo 480 grama, izborila se za život'

'Bože moj, što da radim s ovim djetetom?'

Posjeti missMAMA