Kako na pravi način njegovati ranu da što bezbolnije i prije zacijeli

Unsplash
Ranice, ogrebotine, posjekotine sastavni su dio odrastanja i igre i svaki roditelj želi znati što točno treba napraviti kako bi ozljeda što prije zacijelila
Vidi originalni članak

Dokazano je kako djeca, igrajući se na otvorenom, pokazuju ne samo urođenu radost i radoznalost, nego i razvijaju brojne tjelesne vještine i motoriku, a s obzirom na porazne podatke o nedovoljnom kretanju djece u našoj zemlji – odlazak u dječje parkove, u prirodu i na igrališta – postaje prioritet kada je u pitanju zdravo odrastanje naše djece. Zato je zadaća svih nas odraslih da djeci osiguramo svakodnevni i što duži boravak na zraku – pa čak i po cijenu straha od raznih ozljeda.

Jer ogrebotine i posjekotine obilježavaju svako sretno djetinjstvo, zar ne? A kada se one dogode, potrebno je na pravi način njegovati ranu kako bi što bezbolnije i prije zacijelila te kako ne bi došlo do infekcije i upala. Najčešći simptomi infekcija i upala su crvenilo, oteklina, toplina na dodir na mjestu gdje se dijete ozlijedilo te bol koja može pulsirati, žariti ili biti tupa.

Kako pravilno očistiti ranu

Kada se vaše dijete ozlijedi, prvo na što trebate paziti je da spriječite  infekcije. Zato je ranu važno dobro očistiti, najbolje čistom i hladnom tekućom vodom. Ako, pak, rana lagano krvari, ne paničarite jer malo krvi i sukrvice znači da se rana sama čisti.

Zatim ozlijeđeno mjesto dezinficirajte odabranim proizvodom, a preporučuje se obilno ga nanijeti na samu ranu i kožu oko nje. Zahvaljujući razvoju tehnologije moderni antiseptici ne sadržavaju alkohol i ne peku pa se većina može primijeniti i na koži i na sluznici odraslih i djece.

Kada je vrijeme za flaster?

Vrlo često instinktivno na ranu stavljamo i flaster, no treba paziti da se rana ne vlaži – u tom se slučaju produljuje prirodni tijek zarastanja rane. Često je najbolje ničim ne pokrivati ranu, nego je ostaviti da bude „na zraku“. Flaster ipak odaberite prilikom bilo kakve aktivnosti, a dok god je rana svježa i sve dok ne zaraste, pratite pojavljuju li se znakovi infekcije kao što su: crvenilo, oteklina, toplina na dodir na mjestu gdje se dijete ozlijedilo te bol koja može pulsirati, žariti ili biti tupa. Ako nema tih simptoma, sve je u redu. Ako ih ima, tada potražite pomoć liječnika. 

Pomoć uvijek pri ruci

Effigerm Wound Wash otopina za čišćenje, ispiranje i vlaženje rana prva je pomoć kod manjih ogrebotina, razderotina, iritacija, posjekotina, a može se primijeniti i na neoštećenoj koži jer pomaže u sprječavanju stvaranja biofilma. Djeluje tako da čisti, ispire i vlaži rane, pomaže u sprječavanju stvaranja biofilma, sprječava infekcije te pomaže u procesu zacjeljivanja rana.

Učinkovitost Effigerm Wound Wash formulacije pokazala se vrlo korisnom za vlaženje obloga za rane, vlaženje same rane, kao i za uklanjanje obloga s rane na kojoj se formirala krasta. Mehanizam djelovanja je modificiranje okruženja rane mehaničkim uklanjanjem stranih tijela koja mogu uzrokovati iritaciju kože i infekciju te pružanje optimalnog okruženja u pogledu vlage, kisika i pH kako bi se pomoglo u procesu zacjeljivanja. Prednosti Effigerm Wound Wash formulacije su što su sigurne za dječju kožu od rođenja (0+) i bez alkohola.

Posjeti missMAMA