'Ja sam muškarac, iako sam nosio i rodio svoje dijete'

Instagram/4th Trimester Bodies
Nathanov put do roditeljstva razlikuje se od većine jer on je transrodna osoba. Iako je rođen kao žena koja je sa 17 godina započela tranziciju u muškarca i smatra se muškarcem, Nathan je iskusio trudnoću i rodio je svoje dijete
Vidi originalni članak

Fotografkinja Ashlee Wells Jackson i kostimografkinja, vizažistica i stilistica Laura Weetzie Wilson začetnice su projekta 4th Trimester Bodies, koji slavi majčino tijelo onakvo kakvo ono u stvarnosti jest. Ashlee, mama troje djece, i sama se nakon poroda borila s prihvaćanjem vlastitog tijela, a ovim projektom, koji prikazuje fotografije majki različitih dobi i figura, slavi majčinstvo, bez obzira na strije, ožiljke i druge tjelesne promjene. 

Ovo su fotografije stvarnih žena nakon poroda!

U sklopu projekta nedavno su objavile fotografiju koja se po mnogočemu razlikuje od većine mama; pod nazivom: "Fenomenalni Nathan D. i 15-mjesečna Anaya". Prenosimo vam njihovu priču objavljenu uz fotografiju na Facebook stranici 4th Trimester Bodies:

"Nathanov put do roditeljstva razlikuje se od većine jer on je transrodna osoba. Prvih 17 godina života Nathan je živio kao žena, prije nego što je počeo svoju tranziciju. Uvijek je znao da želi imati djecu i iako je imao dvostruku mastektomiju s 18 godina, nije imao histerektomiju. Nathan je posvojen, tako da je razmišljao o posvajanju, ali je ipak odlučio roditi.

Svi su mislili da je žena

Trudnoća je bila velika borba za njega, jer oko 5. i 6. mjeseca trudnoće svi su mislili da je žena. Tako da je tada morao nositi odjeću za trudnice i pustio je kosu. Ovo je bilo teško razdoblje za njega, ali on zna tko je i bio je svjestan da je trudnoća samo kratak dio njegovog života. 

Članovi obitelji pitali su se hoće li on biti Anayina mama ili će ostati muškarac. Morao ih je uvjeravati da je muškarac, samo ne spada u uobičajene spolne podjele. On je muškarac, ali ima vaginu i maternicu i može zatrudnjeti i nositi dijete.

Njegov ginekolog prihvatio je njegovo stanje, njegov spol i rod, kao i medicinsko osoblje u rodilištu koji su svi bili puni podrške. Nastojali su mu pomoći da rodi prirodnim putem, iako na kraju je rodio carskim rezom. Tijekom trudnoće hormoni su se mu poremetili, pa je morao uzimati lijekove kako bi ih regulirao. 

Težak porod

Nakon više od 20 sati trudova, Nathan je dobio epiduralnu i liječnici su ga upozorili da će morati roditi carskim rezom. Nakon poroda, osjećao se kao da je propustio kćerino rođenje, a prva tri dana bio je preslab jer je izgubio puno krvi, bojao se držati svoju bebu, a bilo ga je strah da se nikad ni neće povezati sa svojim djetetom.

Inače, Nathan je 2013. već bio trudan, ali tada je odlučio napravio pobačaj, a dvije godine poslije rodila se Anaya.

Nakon što je živio 17 godina kao žena, Nathan zna koliko je teško odrastati kao djevojčica u današnjem društvu. Nad djevojčicama je veliki pritisak i višeznačne poruke o tome kakve bi trebale biti i kako bi trebale izgledati. Svatko je prekrasan na svoj način i svatko je drugačiji. 

Kad je Nathan nosio bebu, mislio je da je jedini na svijetu, ali na Internetu je saznao da mnogi ljudi imaju isto iskustvo. Nathan želi da Anaya vidi ovu fotografiju kad odraste i nada se da će joj pomoći da se osjeća bolje u vlastitoj koži".

Prvi je u Europi: Transrodni muškarac iz Berlina rodio sina

Posjeti missMAMA