Gradić samo u osnovnoj školi ima više od 20 parova blizanaca

Screenshot Youtube
Reporteri Euronewsa posjetili su Bužim, gradić u blizini granice BiH s Hrvatskom, u kojem samo u osnovoj školi ima više od dvadeset parova blizanaca
Vidi originalni članak

Možete li zamisliti razred u kojem su većina učenika blizanci? U bosanskoj općini Bužim to je gotovo stvarnost, piše Euronews. Samo u osnovnoj školi ima više od dvadeset parova blizanaca, a u čitavoj općini stotinjak.

"Biti blizanac je super. Vidite, ona je bolja u školi od mene. Kad ja ne znam nešto, stalno mi pomaže u kući. Zajedno radimo zadaću, ali dijelimo puno stvari", kaže Merjema o sestri Merisi.

Znate li gdje u Hrvatskoj živi najviše blizanaca?

Učitelji i roditelji svjesni su da odgoj blizanaca nije lak zadatak. "To je jako teško. Treba biti i mama i prijatelj i psiholog. Morate biti i liječnik. Sve ono što nisu mame koje nemaju blizance. Ali opet, to je jako lijep posao", kaže Šefika Aldžić, majka blizanki Sare i Lare.

Znanstvenici još uvijek nemaju definitivan odgovor na pitanje zašto toliko Bužimljana ima blizance, ali pretpostavlja se da genetika igra veliku ulogu. Posebno kad se uzme u obzir da je okolica Bužima relativno mala, s oko 20.000 stanovnika. 

Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću?

"Oni vole biti zajedno. Ne inzistiraju obično na tome, ali obično dozvoljavamo da su u istom razredu. Zato što oni obično dijele udžbenike, dijele školski pribor, pišu zadaću zajedno, kod kuće uče zajedno", opisuje rad s blizancima učiteljica Emina Alešević. 

Bužimski gradonačelnik odlučan je u korištenju zanimljivog fenomena blizanaca. Želja Agana Buniža je da Bužim postane grad blizanaca.

"Naš je posao da promoviramo tu priču o Bužimu kao gradu blizanaca. Naš je posao da organiziramo susrete blizanaca, da li regionalnog, da li lokalnog ili državnog karaktera. Kroz takve manifestacije bismo mogli više mjesta dati znanosti i stručnjacima. Ljudima koji će sa svih gledišta pratiti taj fenomen", ispričao je Bunić za Euronews.

'Nakon blizanaca veselim se što ću roditi samo jednu bebu'

 

 Pročitajte više na portalu Express.hr

Posjeti missMAMA