''Moj je život kao bajka u kojoj se ja budim kao vještica, a muž spava kao Trnoružica''

Ana Vladušić
U moru blogova jedan od njih uspio je uhvatiti našu pažnju upravo zbog doze humora koja je gotovo uvijek prisutna u tekstovima mame blogerice - Ane Vladušić
Vidi originalni članak

Ova mama blogerica pišući o svojem iskustvu odgajanja troje djece, ali i karijeri, pokazuje drugim mamama da nisu same u borbi sa svakodnevnim životnim obavezama. Ona i njezin muž Papi (inače Argentinac), kako ga često oslovljava u svojim tekstovima, nedavno su dobili sina Franca pa nas je zanimalo je li treće dijete donijelo neke veće promjene u ovoj hrvatsko-argentinskoj obitelji. U razgovoru s Anom saznali smo da su i njena djeca imala kožni problem s kojim se dosta roditelja susreće u prvim godinama života svoje bebe, a riječ je o atopijskom dermatitisu koji se javlja u dvoje od petero djece.

Franco je odlučio da mama više neće spavati

Svi već znamo da je starijoj djeci dolazak nove bebe pomalo nezgodna situacija jer osjećaju da se pažnja roditelja preusmjerava na dolazak prinove, no Ana kaže da su reakcije njihovih kćeri Antee i Mile sasvim pozitivne: Obje su reagirale zaista odlično, iako moram priznati da smo se trudili pripremiti ih tijekom moje trudnoće. Očekivali smo da će Mila kao srednje dijete i naša drama queen imati burnu reakciju, no ipak joj je sve došlo prirodno i zapravo je vrlo pažljiva i brižna, kaže Ana.

Budući da su bebe na početku nemirne noću i jako se lako bude, neki roditelji jedva hvataju san, dok drugi imaju tu sreću da im beba spava čitavu noć: Nakon cura, koje su skoro od rođenja spavale cijelu noć u svom krevetiću, moram priznati da mi je Francovo spavanje i buđenje svaka dva sata popriličan šok! On je jednostavno jedno od one djece koja su u startu odlučila ne prespavati noć u komadu, a kamoli u krevetiću. Što se tiče mog spavanja, reći ću vam samo da mi je život kao bajka. Bajka u kojoj se ja budim kao vještica, a muž spava kao Trnoružica, sa smijehom prepričava naša sugovornica.

Kad smo već kod bajki, zanimalo nas je uspijeva li taktika pričanja priči za laku noć ili ipak moraju posegnuti za nekim drugim metodama: Antea je već velika pa su joj, kao i svakom djetetu u "mini pubertetu", roditelji baš jako dosadni i ne trebamo joj čitati priče kad zna sama, Mili čitamo "Najljepše bajke", dok se Franco uspavljuje sa mnom u krevetu. Tijekom nediscipliniranih dana u našoj maloj vojsci sve troje legnu u naš krevet pa cure glume da spavaju kako bi i Franco zaspao. Najčešće ih san prevari pa prebacujemo jedno po jedno iza "neprijateljskih linija".

Osim što se često bude tijekom noći, mnoga djeca u ranoj dobi ne mogu spavati zbog problema s atopijskim dermatitisom, a s tim se susrela i naša sugovornica. Riječ je o poremećaju kože koji se često javlja u dobi od oko tri mjeseca, a može i ranije. Pacijenti s atopijskim dermatitisom (50 milijuna oboljelih u Europi, do 20% djece u svijetu) imaju oslabljenu funkciju zaštitne pregrade kože te hiperaktivan i neuravnotežen imunološki sustav što rezultira time da je atopijska koža suha, osjetljiva i iznimno reaktivna. U njoj nema dovoljno filagrina, bjelančevine koja osigurava adheziju između stanica u vanjskom sloju kože te nedostaju lipidi koji se prirodno nalaze na njenoj površini i koji ju štite od potencijalnih alergena.

U novorođenčadi se najčešće pojavljuje na licu, naročito obrazima i bradi. Kako dijete odrasta, lezije se javljaju prvenstveno na vratu, naborima kože oko laktova, zglobova te iza koljena. Nakon svake pojave slijedi faza povlačenja simptoma. Izbijanje često započinje tek manjim crvenim površinama na koži koje uzrokuju svrbež. Koža na pojedinim mjestima postaje suha i gruba, a tada počinje izlučivanje i stvaranje mjehurića.

Prvi smo se put s atopijskim dermatitisom susreli prije osam godina, kada se Antea rodila. Dugo nismo znali o čemu je točno riječ jer pedijatri, barem u našem slučaju, nisu pridavali tomu dovoljnu važnost. Odgovor bi uvijek bio genetska nasljednost. No tada smo, po preporuci dermatologinje, počeli s primjenom La Roche-Posay kozmetike i mogu reći da se atopijski dermatitis zaista primirio. Francu najviše pomažu uljna Lipikar kupka te Lipikar Baume losion koji nanosimo najkasnije 2 minute nakon kupanja, dok je koža još vlažna, kaže Ana te dodaje da je riječ o proizvodima koji pomažu kod ublažavanja simptoma atopijskog dermatitisa pa djeca lakše utonu u san.

La familia na hrvatski način

Djeca koja dolaze iz obitelji u kojima mama i tata imaju različit materinski jezik često uspijevaju naučiti oba, a slična je situacija i u domu Ane Vladušić s obzirom na to da je materinski jezik njezina muža - španjolski!

Iako je preporuka pedijatra da svaki roditelj govori na svom materinskom jeziku, to je u praksi zaista teško. Najčešće završava nekim mješavinom obaju jezika te samo unosi pomutnju i međusobno nerazumijevanje, tako da doma razgovaramo na španjolskom. Antea govori oba jezika savršeno, a Mila ni jedan. Šalim se, hrvatski govori, ali španjolski odbija, kaže naša sugovornica te dodaje da ona i muž ne inzistiraju na učenju jezika jer, kao i sve ostalo, to treba doći prirodno.

Iako su Hrvatska i Argentina prilično udaljene, Ana kaže da su razlike u odgoju jedne i druge zemlje jako male: Ne bih rekla da postoje neke prevelike razlike u odgoju. Mislim da su to više preferencije i različite kulture. Oni su puno društveniji narod, jako orijentirani na djecu i obitelj te se općenito više druže obiteljski, nego je to slučaj kod nas. Sve u svemu, prevelikih razlika nema, a mi smo za svoju obitelj iz obiju kultura odabrali ono što nam najviše odgovara, objašnjava naša sugovornica.

Budući da uz muža i troje djece također brine za karijeru, zanimalo nas je kako uspijeva uskladiti privatni i poslovni život: Zasad sam na porodiljnom, no imam sreće, s obzirom na to da se bavim social i digital marketingom, da većinu stvari mogu odraditi od doma, kaže Ana te poručuje drugim mamama i onima koje će to tek postati da osluškuju same sebeSve se može, sve mi žene izdržimo, ne zapustite se i uživajte, ništa nije neodgodivo!

Ako se i ti želiš uvjeriti u prednosti Sleepikar rutine, prijavi se ovdje za besplatni uzorak!

Posjeti missMAMA