Čuvajte nas, pazite nas, pustite nas

Thinkstock
Kako bi bilo praktično da mog malog divljaka mogu zaštititi uvijek kad mu nešto predstavlja neugodu, strah ili nepoznato zastrašujuće iskustvo. Ajmo mali, ulazi u usta, penji mi se na leđa, skoči mi u krilo ili na ramena dok ne dođemo na sigurno i sve pet. Da, bilo bi to jako praktično u početku, ali čini mi se da mu dugoročno baš i ne bih napravila neku uslugu
Vidi originalni članak

Prilikom posjete singapurskom akvariju, od svih divota i čuda što sam vidjela, posebno mi zapela za oko jedna vrsta riba o kojoj se prikazivao edukativni film u interaktivnoj dvorani. Riba ništa posebno, siva, velika, nekako i ružna, ali kod nje je bilo specifično to što svoje malene netom nakon što se izlegu iz jaja čuva na način da ih primi u svoja usta kad prirodnim instinktom osjeti da su u bilo kakvoj opasnosti.

Pliva tako neko vrijeme s njima u ustima dok opasnost ne prođe i kad je sve opet na svom mjestu, ribice isplivaju i život ide dalje. I tako to ide sve dok su dječica dovoljno malena da ih više stane u usta. Oni uporniji se guraju mami i kada narastu nešto veći.  
Naravno, prva pomisao mi je bila: "Ajme, da je meni ovako...". Kako bi bilo praktično da mog malog divljaka mogu zaštititi uvijek kad mu nešto predstavlja neugodu, strah ili nepoznato zastrašujuće iskustvo. Ajmo mali, ulazi u usta, penji mi se na leđa, skoči mi u krilo ili na ramena dok ne dođemo na sigurno i sve pet. 

Nesposobni za samostalni život

Ali ribice rastu, sve manje i manje ih stane u mamina usta kada se približi nešto veće od njih samih  pa i mama-riba pomalo počinje stiskati zube i tjerati ih od sebe kada vidi da su se previše navikli na njen zaštitni bunker. I mislim da je mama-riba tu potpuno u pravu. Dobili ste dar života, upute za upotrebu, početni jamstveni rok od par dana u ribljem, a 20-tak godina u ljudskom slučaju, pa sad izvolite plivajte sami

Zamislimo samo šta bi se dogodilo s onima koji se u guraju mami u usta i onda kad skoro dosežu njenu veličinu. U početnom razdoblju bi i dalje bili fino zaštićeni od nedaća, boli, neugode i opasnosti, ali i od učenja toliko novih stvari, gledanja svijeta drugim očima i od stvaranja tako dobre i važne navike da se brinu sami za sebe. Gledajući još dalje, vjerojatno bi razvalili i mamu-ribu i sebe i ostali sasvim nesposobni za samostalan život. Ako bi uopće preživjeli prvo suočavanje s ribarskom mrežom ili velikim valovima. O izgradnji samopouzdanja i snalažljivosti da i ne govorimo.

Nisam uplašeni roditelj

Da, bilo bi to jako praktično u početku, ali ako bi se punoglavac navikao na zaštitu i nakon proteka jamstvenog roka, čini mi se da mu dugoročno baš i ne bih napravila neku uslugu

Osobno nisam baš uplašen roditelj, koja strepi nad svakim korakom svog nasljednika, iako bi ponekad bilo bolje da jesam. Tome u prilog govori i činjenica da je princ u niti šest godina imao lom lijeve noge i ruke, s dvije godine je jahao konja, s tri je otišao sam prvi put u dućan u zgradi do naše kupiti kruh, samostalno pliva u dubinu, skače po krevetima, vozi bicikl bez pomoćnih, penje se po suhozidima, vere se na masline...

Sve ono što u dječje radosti ide. Netko pametniji od mene je jednom lijepo to napisao: "Puno više i dugotrajnije boli slomljeno samopouzdanje nego slomljena kost". To je otprilike i moja mantra svaki put kada udahnem da se izderem: "Marko, ne!!! Silazi se s toga iste sekunde!" - što god već bilo u pitanju: tobogan, zid, stablo, luster, ograda, spomenik palom borcu ili nadgrobna ploča prilikom posjete groblju za Sve svete. I nekako se uspijem zaustavit, pa ga sve češće čak i pohvalim kako se spretno popeo ili spustio s nečega (ne primjenjuje se za pentranje po groblju).

Takav pristup ima i neke nedostatke, jer smo na flastere, regenska snimanja i gipsanje potrošili toliko da smo mogli otići na sedmodnevno krstarenje. Čim mi se teta u vrtiću kad dođem po Marka približi s izrazom lica "Mama, imam vam nešto reći", meni je već sasvim jasno da je pretjerano-samopouzdani mladi gospodin napravio neku glupost većih razmjera i da slijedi barem pet dana zabrane pc igrica.

Promatrač, a ne kolovođa života

Nije mi svejedno ni kad biciklom juri ispred mene toliko daleko da ga skoro i ne vidim gdje je i niti se ne okreće da se zapita jesam li iza njega, ili kada se zaputi plivat "do bove" i s plaže mu vidim samo onu malu crnu glavu kako se miče lijevo-desno na površini mora. S druge strane, smatram korisnim pustiti ga, dok njegova sigurnosti nije u pitanju, da ispituje svoje granice, da padne, da se udari, da ga zaboli slezena i da dobije upalu mišića, da ga netko uvrijedi, a ja se ne upetljam u razgovor, da ponekad i pogrešno procjeni koliko može od sebe očekivati, da se tu i tamo ponašam kao promatrač, a ne kolovođa njegovog života.

Baš iz tih svojih pogrešaka, napora i neugoda će najviše naučiti. Prije svega naučit će da neće netko raditi u životu stvari umjesto njega, da se neće dočekati na pamuk kada se zaleti i padne, da će boljet ako ne pazi kuda hoda, da će mu vrtićki ruksak postajati svaki dan sve lakši ako se nauči sam ga nositi na leđima i da će mu se leđa tako lakše pripremit za još teži školski ruksak koji ga uskoro čeka. 

Možda govorim gluposti, ali taj filmić o ribi koja nosi svoje punoglavce u ustima me natjerao da razmišljam još dalje u tom smjeru, da mom princu dam maksimum ljubavi, pažnje i razumijevanja, ali da i stisnem zube kada vidim da bi on češće u bunker nego što bi trebao za svoju dob, iako bi bilo puno lakše pustiti ga unutra i ne voditi dalje brigu. Neke stvari mora osjetiti na svojoj koži i koliko god ga ja pripremala na životne lekcije, prije ili kasnije morat će ih proći sam.

E, da ne zaboravim, najvažnije za kraj: završna poruka autora filma s početka priče je da ti što zadnji ostaju u ustima najčešće ne prežive ni dan nakon napuštanja gnijezda, u ovom slučaju usta.
I Šegrt Hlapić dobro kaže, čuvajte nas, pazite nas, ali dodala bih, i naučite kada nas treba pustiti da padnemo i sami se dignemo. 

Posjeti missMAMA