Brza i zdrava torta za prvi rođendan (i svaki sljedeći)
Prvi rođendan važan je i veliki događaj za roditelje i bebu. Vjerojatno važniji za roditelje nego za bebu jer beba još i nije u dobi da bi imala prijatelja s kojima bi ga voljela proslaviti, da bi znala kakvu proslavu ili poklone želi i što to sve zapravo znači. Mi roditelji smo druga priča - prvi rođendan slavimo svečano, pozivamo (svoje) prijatelje, obitelj, kumove, pripremamo dekoracije, animacije, ručkove, zakuske, torte... I kod torte zapnemo na - slavljeniku ili slavljenici. Mame se obično dijele na dvije skupine - one kojima proslava nije prava proslava ako nema klasične torte i one koje nastoje tortu prilagoditi slavljeniku.
Zašto je teško izabrati tortu za prvi rođendan? Evo tri najvažnija razloga:
- Puno roditelja svojim jednogodišnjacima u prehranu do te dobi nisu uveli jaja ili kravlje mlijeko niti te namirnice, s kojima treba biti pažljiv, želi uvoditi na silu i nabrzinu zbog rođendanske torte.
- Probava nekih jednogodišnjaka još je dosta osjetljiva i, iako se radi o možda jednom ili čak niti jednom cijelom komadu torte, treba biti oprezan s ‘teškim’ kolačima s puno maslaca, slatkog vrhnja i šećera. Nitko ne želi da mu proslavu pokvari bebina reakcija na neku namirnicu ili probavni problemi.
- I posljednje, ali ne najmanje važno – mnogi roditelji jednostavno smatraju da bebi u toj dobi još ne trebaju kolači puni šećera.
U svakom slučaju, nije lako pronaći tortu za prvi rođendan u kojoj će i slavljenik/ca moći bezbrižno i neograničeno uživati. Neko vrijeme su bile popularne potpuno zdrave i sigurne torte od palente i povrća – tvrđe skuhana palenta se podijeli na tri dijela, od kojih se u dva umiješa pire od povrća u boji, najčešće mrkve i brokule pa se u kalup slaže sloj po sloj i dobije se vrlo zdrava torta u tri boje.
Međutim, recepti za slastice bez jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, maslaca (ili nedajbože margarina!) i šećera, toliko su napredovali u posljednje vrijeme da nije problem napraviti pravu tortu - koja izgleda kao torta, fina je i slatka, a svejedno primjerena jednogodišnjaku.
Još jedan razlog ‘za’ ovoj voćnoj torti od kus-kusa je i njezina priprema - recept, vidjet ćete, sadrži doslovno tri rečenice, a toliko se lako i brzo ‘složi’ da je možete napraviti usput, dok pripremate onaj bogati ručak, zakusku ili neku ‘pravu’ tortu za odrasle. Može se raditi s bilo kojim sezonskim voćem, super je s jabukama, kruškama, breskvama, marelicama, malinama, a moj osobni favorit je sa šljivama.
Ova je torta kod nas na stolu za svaki rođendan (pa tako nedavno i za treći rođendan mog mlađeg), skoro sve moje prijateljice je rade za rođendanske proslave, djeca je vole, a ako želite bit sigurni da nitko ne gunđa da nije dovoljno slatka voće prelijte agavinim sirupom, medom ili nekim sličnim sladilom prije nego ga zalijete želatinom.
Recept za tortu za prvi rođendan:
Potrebno:
Za podlogu:
- 1,5 šalica kus-kusa
- 3 šalice soka od jabuke
Za gornji dio:
- 400 grama voća
- sok od jabuke
- želatina/preljev za torte/agar agar
Priprema:
- Zakuhajte sok od jabuke, dodajte kus kus i stavite da se malo ohladi pa prebacite u kalup za tortu, poravnajte i pustite da se stisne. Nasjeckajte voće, složite preko podloge.
- Zakuhajte sok od jabuke i u njemu rastopite želatinu/preljev za torte/agar agar - ovisno o tome što koristite, pratite upute na vrećici o omjerima tekućine i sredstva za želiranje. Prelijte preko voća i ostavite da se ohladi.