'Za obitelj je bolje kad si zaposleni roditelji uzmu vremena da budu s bebom'

David Jensen/Press Association/PIXSELL
Budući tata Mark Zuckerberg uzet će dva mjeseca dopusta za očeve nakon rođenja djeteta, a objasnio je da je za djecu i obitelj bolje kad si zaposleni roditelji uzmu vremena da budu s novorođenčadi
Vidi originalni članak

Osnivač i vlasnik Facebooka, Mark Zuckerberg najavio je da će uzeti dva mjeseca dopusta za očeve nakon što njegova žena Priscilla rodi. Naravno, na Facebooku je objavio svoju poruku sa simpatičnom fotografijom njihovog psa s kolicima za bebu. Tvrtka Facebook inače je poznata po tome što svojim zaposlenicima omogućava čak četiri mjeseca plaćenog porodiljnog dopusta, što je zanimljivo jer u SAD-u poslodavci nisu zakonski obvezani nuditi plaćeni dopust, a mnogi zaposlenici ne mogu uzeti niti 12 tjedana neplaćenog dopusta.

Po istraživanju udruge Udruga Roda – Roditelji u akciji samo pet posto očeva iskoristilo je svoje pravo prošle godine, a Hrvatska je pri dnu europskih zemalja s kraćim roditeljskim dopustom, malom naknadom i neuređenim zakonima za tate.

Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće

Budući tata Mark, koji sa suprugom čeka njihovo prvo dijete, napisao je: "Priscilla i ja se spremamo za rođenje naše kćeri. Već smo počeli odabirati svoje najdraže knjige i slikovnice iz djetinjstva i igračke. Razmišljali smo i o tome da bismo oboje uzeli slobodne dane u prvim mjesecima njezina života. Ovo je vrlo osobna odluka i odlučio sam uzeti dva mjeseca dopusta za očeve nakon što se naša kći rodi.

Istraživanja su pokazala da kad zaposleni roditelji uzmu vremena da budu sa svojom novorođenčadi, rezultati su bolji i za djecu i za obitelji. U Facebooku nudimo svojim zaposlenicima u SAD-u i do četiri mjeseca plaćenog roditeljskog dopusta koji mogu iskoristiti i majke i očevi kroz cijelu godinu.

Svakim danom sve smo bliži rođenju kćeri i vrlo smo uzbuđeni u vezi ove nove faze u našim životima. Ovo je fotografija našeg psa s kolicima. Mislim da i on zna da se nešto sprema".

Posjeti missMAMA