Postolar i vrag u kazalištu Trešnja

Promo
Točno na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka 2015. u 19 sati u Gradskom kazalištu Trešnja održat će se premijera predstave 'Postolar i vrag' u režiji Saše Broz
Vidi originalni članak

Nakon velikog uspjeha predstave "Zlatarovo zlato" koju je za GK Trešnju režirala 2004. godine, Saša Broz ponovno priprema predstavu prema djelu jednog od najvećih hrvatskih književnika - Augusta Šenoe. August Šenoa tvorac je moderne hrvatske književnosti i prvi punokrvni hrvatski romanopisac. Ako su svi svjetski realisti izašli iz Gogoljeve kabanice, svi hrvatski izašli su upravo ispod Šenoine, jer su nastavili razrađivati njegovu tematiku ugledajući se u njegove likove, situacije i zaplete. Upravo stoga važno je novim generacijama približiti značajno Šenoino djelo i na kazališnoj pozornici.

Iako je najveći umjetnički domet Šenoa ostvario kao romanopisac, u njegovom književnom opusu važno mjesto zauzimaju i Povjestice, pripovjedna djela u stihu s motivima iz povijesti ili iz narodne predaje. Nastala po motivima narodne bajke, najpoznatija Šenoina povjestica svakako je "Postolar i vrag". Radnja je, kao i u svim narodnim bajkama, vrlo čvrsto strukturirana, s jasnom poukom da dobro uvijek pobjeđuje.

Redateljica Saša Broz, u ovoj najnovijoj dramatizaciji Zinke Kiseljak, postavila je na pozornicu kazališta Trešnja arhetipsku priču o postolaru i vragu ispričanu iz pozicije trenutka u kojem živimo, trenutka u kojem se duše olako prodaju i zbog mnogo banalnijih razloga, trenutka u kojem je važnije imati nego biti. Uz naglašene komične elemente koji proizlaze iz sukoba onoga što mislimo da nam treba i onoga što nam doista treba, neizostavan dio ove predstave su i autorski songovi Borne Šercara.

Posjeti missMAMA