Padovi

Patrik Tocko
Vidi originalni članak

Padovi djeteta su uobičajeni, osobito dok dijete uči hodati. Dok pada sa svoje visine, ti su padovi bezopasni. Rastući, dijete se počinje osjećati sposobnim za junačka djela. Stoga njegovi padovi mogu imati teže posljedice.

Glava dojenčeta proporcionalno je veća od glave djeteta. Težina je odvuče kad dijete padne, što objašnjava učestalost ozljeda glave u djece te dobi.

Kontuzija mozga ili epiduralni hematom

 Ako unutar 48 sati nakon pada vaše dijete gubi pamćenje, ako osjeća težinu u ruci ili nozi, možda je došlo do kontuzije (ozljede) mozga ili krvarenja u glavi (epiduralni hematom). Odvedite ga u bolnicu na pregled. Priroda ozljede može se možda ocijeniti CT-om.

Ozljede glave

 Kada padne iz kolijevke, sa stola, sa zidića, vaše dijete može udariti glavom o tlo i izgubiti svijest na nekoliko sekundi. Ako nakon toga povraća, pozovite liječnika ili ga odvedite u bolnicu, čak iako ne pokazuje druge zabrinjavajuće znakove.

Potres mozga

 Ako se nesvjestici i gubitku sjećanja pridruži glavobolja, mučnina i povraćanje vaše je dijete možda zadobilo potres mozga (komociju mozga). CT i ovdje omogućuje točnu dijagnozu prirode poremećaja u vašega djeteta.

Prijelom kosti glave

 Ovaj tip nije uvijek lako utvrditi kada se radi o djetetu. U slučaju sumnje, odvedite dijete na pregled koji će procijeniti je li potrebno rendgensko snimanje glave.

Subduralni hematom

 Ovaj hematom nastaje uslijed nakupljanja krvi ispod jedne od moždanih ovojnica, dure mater. Može se pojaviti nekoliko dana ili tjedana nakon ozljede glave koja nije izgledala teška. Ako se opseg glave vašega djeteta poveća (valja nadzirati opseg glave) i ako mu se ponašanje promijeni, pozovite liječnika koji će vas uputiti u specijalizirani centar.

Posjeti missMAMA