Osvojite aviokarte do najlipšeg grada na svitu
U subotu, 13. prosinca, u Centru Kaptol između 11 i 14 sati, Zagrepčani će moći osjetiti dašak atmosfere s manifestacije „Advent u Splitu“, projekta Turističke zajednice grada Splita, dok će oni najhrabriji imati priliku osvojiti dvije povratne zrakoplovne karte za Split, koje u nagradnoj igri daruje Croatia Airlines. Sa Zagrepčanima će se u subotu družiti i članice benda Meritas te klapa Kampanel te ih pozivati da provedu zimski odmor u Splitu i tako se pridruže sve brojnijim domaćim i stranim gostima. Split, naime, već nekoliko godina posjetitelje privlači sve raznovrsnijom ponudom i u zimskim mjesecima te polako, ali sigurno, postaje hit destinacija za ugodan zimski odmor na jadranskoj obali.
Tijekom „Adventa u Splitu“ punih 40 dana domaćini se trude predstaviti gostima duh „najlipšeg i najluđeg grada na svitu“ nizom gastronomskih, kulturnih i zabavnih događanja u kojima svatko sigurno može pronaći i nešto za sebe, a Božićni sajam na Rivi traje čak do polovice siječnja. Najživlje mjesto u gradu, splitska Riva, odredište je koje se može preporučiti svim ljubiteljima gastronomije.
Dalmatinska kuhinja
Riva je ove godine podijeljena na tri zone: „Adventilacija“, „7 kućica“ i „Parkiranje“ u kojima su poznati splitski ugostitelji zaduženi za urbani glazbeni ugođaj te degustaciju jela tipičnih za dalmatinsku kuhinju koja je inače osnova zdrave mediteranske kuhinje. Uz sve ono što se već dugo zna o mediteranskoj dijeti, znanstvenici s Harvarda su nedavno otkrili kako je prehrana bogata žitaricama, ribom, voćem i povrćem te orašastim plodovima jedan od jamaca za dulje očuvanje zdravlja te produljenje života. To se odnosi i na dalmatinske slatkiše prebogate proizvodima tipičnim za to područje kao što su orasi, bademi, suho grožđe i smokva, a koji se već dugo vremena smatraju zdravim grickalicama i izvorima minerala, vitamina i vlakana.
Smokva je ove godine motiv Gastro-adventskog vijenca na kojemu se svake nedjelje pale svijeće, a inače je voće koje se često davalo djeci na otocima gdje nije bilo kravljeg, a nerijetko ni dovoljno kozjeg mlijeka, kao odličan izvor kalcija. Vjerojatno je upravo bogatstvo minerala i vitamina među glavnim razlozima zbog kojih je viški hib postao slatkiš koji je jedan od prepoznatljivih brendova otoka Visa, a kuglice od smokava u različitim varijantama, jedan od obaveznih slatkiša u vrijeme blagdana. Njihova osnova je vrlo jednostavna, a dodatne okuse možete izabrati sami i tako od jedne smjese kreirati nekoliko različitih okusa zdravog slatkiša u kojem će možda ponajviše uživati klinci.
Recept: Kuglice od smokava
Za kuglice od smokava s orasima pripremite 400 grama suhih smokava, 100 grama oraha, 2 velike žlice meda, koricu od pola naranče i 50 ml soka od naranče te 60 grama mljevenih oraha za valjanje. Smokve nasjeckajte na sitne komadiće, dodajte med i sok od naranče, pa ih sameljite u multipraktiku. Grubo usitnite orahe, najbolje tako da ih stavite u plastičnu vrećicu i pređete par puta drvenim valjkom preko njih.
Dodajte orahe smokvama te ubacite u smjesu koricu od naranče, pa sve dobro izmiješajte kuhačom. Od smjese uzimajte toliko koliko vam treba da napravite kuglicu veličine zalogaja, oblikujte ih i uvaljajte u orahe. Ostavite ih preko noći da se posuše i poslužite.
Umjesto oraha, smokvama možete dodati dvije žlice sitno mljevenog rogača ili bademe, a možete ih zamijeniti i lavandinim cvijetom ili sitno sjeckanom čokoladom. Također, umjesto u orahe, smjesu možete uvaljati u bademe ili čokoladu u prahu kojoj ste dodali malo sušenog lavandinog cvijeta.
Delicije koje degustirate na Rivi kao i brojne druge fine tradicionalne zalogaje, možete kušati i u svim vodećim splitskim restoranima koji ih tijekom adventa nude po povoljnijim cijenama. I splitski hoteli tijekom adventa nude povoljne pakete za obiteljski i višednevni boravak, dok Croatia Airlines sve do kraja ožujka u ponudi ima povratnu kartu od Zagreba do Splita po cijeni od 800 kuna.
Detaljan program manifestacije „Advent u Splitu“ potražite na službenoj stranici Turističke zajednice grada Splita.