Kako djetetu osigurati bolju budućnost u 5 koraka?

Shutterstock
Djeca su budućnost, a budućnost trebamo planirati te pažljivim i sigurnim ulaganjem zaštiti naše najmlađe i osigurati im sve što im je potrebno za uspješan i sretan život. U nastavku saznajte kako u neizvjesnom svijetu odgojiti samopouzdano i neovisno dijete i pripremiti ga za sretnu i sigurnu budućnost.
Vidi originalni članak

U današnjoj užurbanoj i stresnoj svakodnevici, kao roditelji imamo beskrajne brige, no jedna od najvažnijih stvari koju trebamo učiniti jest pripremiti dijete za život, naučiti ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga dana osamostali i postane uspješan, produktivan i zadovoljan pojedinac.

Odgoj djece je velika avantura i posao u koji treba uložiti mnogo truda, ljubavi i vremena. Ponekad je teško pronaći ravnotežu između vlastitih ambicija i težnji te usmjeravanja djeteta da ostvari svoj puni potencijal i postane karakteran i pouzdan čovjek. Današnji tempo života i zahtjevi društva stavljaju pred roditelje težak zadatak, no postoje korisni savjeti koji će vam pomoći da vaša djeca izrastu u uspješne, neovisne i sposobne ljude.

1. Pružite djeci svaku priliku za učenje

Ključ za odgajanje uspješnog djeteta jest uspostavljanje čvrstog sustava podrške kod kuće kako bi dijete tijekom odrastanja izgradilo samopouzdanje usklađujući svoja postignuća i ambicije. Ako želite poboljšati sposobnost učenja vašeg djeteta te potaknuti akademsku uspješnost, bit će vam potrebna dosljednost, predanost i strpljenje. Jedan od najboljih načina za učenje u ranoj dobi je učenje kroz igru, kroz čitanje knjiga, gledanje edukativnih filmova te kroz zajednička putovanja.

Čitanje i poticanje čitanja od najranije dobi važno je u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djeteta. Postavljanje dobrih temelja u djetinjstvu je ono što za svoje dijete mogu učiniti svi roditelji. Čitanje pobuđuje u djeci kreativnost i znatiželju, potiče razvoj govora i pamćenja. Uz čitanje knjiga, gledajte s djetetom filmove i TV programe prikladne za njegovu dob. Upotrijebite ih kao odskočnu dasku za daljnju raspravu o različitim zemljama, kulturama, jezicima, hrani, umjetnosti i znamenitostima.

Potrudite se provoditi vrijeme s ljudima koji su drugačiji, redovito isprobavajte različitu hranu, upoznajte ih s umjetnošću i kulturnim posebnostima iz različitih dijelova svijeta. Potaknite dijete da nauči drugi jezik, jer to donosi brojne blagodati od međunarodnih prijateljstava do širih prilika za karijeru, povezivanja djece s njihovom baštinom do razvijanja dubljeg razumijevanja svijeta. 

2. Pažljivo birajte obrazovanje za svoju djecu

Obrazovanje je najbolja životna investicija, stoga je važno početi ulagati u obrazovanje djece od najranije životne dobi. Danas je poznato kako su najranije godine života iznimno važne za cjelokupni kasniji razvoj pojedinca. Suradnja obitelji, vrtića i škole ima veliku važnost za razvoj djeteta, a već od najranije dobi potrebno je ostvariti kontinuitet u odgoju i obrazovanju te omogućiti djetetu razvoj u sredini u kojoj će se osjećati sigurno, prihvaćeno, zadovoljno i ispunjeno. 

Znanje je pokretač razvoja i omogućuje djeci razumijevanje i kritičko promišljanje te snalaženje u novim životnim situacijama. Važno je djeci omogućiti kvalitetno obrazovanje te radost otkrivanja, učenja, igranja i bavljenja zanimljivim i korisnim aktivnostima u sredini koja će djelovati poticajno na razvoj svih djetetovih potencijala.

3. Budite dobar uzor svome djetetu

Djeca upijaju poput spužve, a uloga roditelja je usmjeriti ih na pravi put i naučiti ih istinskim vrijednostima koje će im koristiti tijekom odrastanja, ali i u njihovom budućem životu.  Ako roditelji svoje dijete verbalno usmjeravaju prema poštenju, iskrenosti i trudu, ako svojim primjerom svjedoče da se požrtvovnost i rad isplate, tada će i njihovo dijete primijeniti iste obrasce ponašanja u svom životu. Zapamtite, o roditeljskim postupcima te postupcima značajnih osoba u djetetovu životu u raznim situacijama ovisi kako će se djeca ponašati u sličnim situacijama u budućnosti. 

4. Naučite ih radnim navikama od samog početka

Za postizanje uspjeha u životu vrlo su važne formirane zdrave radne navike, a ako kod djece na tome inzistirate od samih početaka, ona će kroz odrastanje usvojiti ispravan odnos prema radu. Radne navike djeca će najbolje stjecati postupno, i to tako da od malih nogu dobivaju zadatke koji trebaju biti prilagođeni uzrastu, sposobnostima i mogućnostima djeteta. Roditelj treba biti strpljiv i dosljedan, a djeca za izvršeni zadatak moraju biti nagrađena ili pohvaljena, jer će tako rad povezati s nečim pozitivnim i smislenim. 

Nagrada ne mora biti ni velika ni posebna, dovoljno je da se dijete osjeti posebnim i vrijednim kad u nečemu uspije, a za to je dovoljno jedno malo "bravo". Djeca vole čuti i da su već dovoljno velika za neki posao, na primjer: "Sad si već dovoljno velika da se sama obučeš...". Djeca bi trebala znati koji su njihovi zadaci, kako na dnevnom, tako i na dugoročnom planu. U tom smislu dobro je napraviti raspored poslova. Nakon što mu povjerite neki zadatak, nemojte ga svakog trenutka kontrolirati je li dovršio posao niti ga stalno podsjećati što treba učiniti ili koliko je sati. Dijete najbolje uči na vlastitim pogreškama i uspjesima. Rezultati će biti još bolji ako uključite djecu u ono što radite tako što ćete se družiti i zajedno uživati u procesu rada i njegovim rezultatima. Primjerice, zajedno možete obojiti zidove u dječjoj sobi i oslikati ih originalnim crtežima ili jednostavno pospremiti sobu i ukrasiti je.

5. Otvorite dječju stambenu štednju

Znate li što je jedna od najvrjednijih stvari koju možete pokloniti svojoj djeci? Odgovor je jednostavan, kulturu i naviku štednje koja će vašoj djeci osigurati bolju i sigurniju budućnost! Stambenom štednjom možete djeci priuštiti sve ono o čemu zajedno sanjate i što će budućnost vaše djece učiniti ljepšom i sigurnijom, vozački ispit, kvalitetno obrazovanje, učenje stranih jezika, putovanja, opremu za igru i edukaciju i još mnogo toga.

Wüstenrot štednja je idealan poklon roditelja, kumova, baka ili djedova za najmlađe, a Wüstenrot nudi poseban oblik štednje namijenjen djeci do 13 godina starosti. Uz redovnu fiksnu kamatnu stopu, najmlađi klijenti ostvaruju pravo i na duplu kamatnu stopu u drugoj godini štednje. Za svu djecu do 18 godina starosti Wüstenrot nudi i štednju po posebnim uvjetima, bez naknada s kamatnom stopom koja raste kako raste ušteđevina.

Štedni račun otvara se na ime djeteta, a može ga ugovoriti roditelj kao zakonski zastupnik ili skrbnik. Ostali članovi obitelji mogu sami raditi uplate na štedni račun djeteta. Iznosi uplate na štednju nisu fiksni i o njima odlučujete sami, te se mogu mijenjati tijekom perioda štednje. Nakon isteka štednje,  ušteđena sredstva mogu se iskoristiti za sve što je djetetu potrebno u tom trenutku - školovanje, putovanje, oprema za igru, slobodne aktivnosti, učenje, ili za podmirenje neke druge važne potrebe koje će djetetu osigurati kvalitetan, ispunjen i sretan život.  Također, nakon isteka štednje, možete i dalje nastaviti štedjeti.

Posjeti missMAMA