Kako bebi osigurati ugodno i sigurno ljeto – imamo odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju

Thinkstock
Prvo ljeto s bebom najljepše je ljeto koje ste do sada imali, ali krije i neke izazove. Kako biste ih dočekali spremni, odgovaramo na sva pitanja koja bi vas mogla zanimati.
Vidi originalni članak

Rekordno visoke temperature, toplinski udar, nesnosne vrućine - posljednjih dana nismo mogli izbjeći ovakve natpise gdje god se okrenemo. Poruka je potpuno jasna, ljeta su sve toplija, a situacija će svakim idućim ljetom biti sve gora. Život bez klima uređaja je nezamisliv, a odlazak na plažu ili obavljanje bilo kakvih aktivnosti na otvorenom prije poslijepodneva je jednostavno nemoguće. Koliko god ove vrućine nama teško padaju, još ih teže podnose naši mališani.

Od naše ugode još nam je važnija njihova, a iako svako ljeto s djetetom može biti izazovno, posebno je izazovno ono prvo, kada nam glavom prolaze stotine pitanja na koje trebamo odgovor. Pronaći ih na raznim stranama nije uvijek najpraktičnije i oduzima puno vremena pa smo zato na jednom mjestu odgovorili na njih nekoliko najčešćih.

Kako zaštititi bebu od dehidracije? 

Ako je vaša beba mlađa od šest mjeseci, najbolje bi bilo ne davati joj vodu uopće nego se držati dojenja ili zamjenskog mlijeka. Razlog zašto je jednostavan - voda bi mogla zasititi bebu i tako smanjiti količinu mlijeka koju konzumira. Majčino mlijeko dovoljno je za hidraciju bebe, a osim potrebne vode, sadrži i druge nutrijente potrebne za rast i razvoj. Kako prepoznati znakove dehidracije kod bebe? Obratite pažnju na količinu mokrih pelena. Ako pelene morate mijenjati rjeđe, možda je potrebno povećati količinu mlijeka koju beba konzumira.

Jednom kada napune šest mjeseci ili počnu jesti svu hranu, u redu je djeci polako davati i nekoliko gutljaja vode, no izbjegavajte voćne sokove. Umjesto sokova koji obiluju šećerom, bolji izbor je cijelo voće, poput lubenica, dinja i jagoda. Jednom kada prestanu koristiti pelene, nećete moći koristiti količinu pelena kao indikator hidracije pa je potrebno obraćati pažnju na boju urina, ona treba biti blijedo žuta. Taman urin pokazuje da je djetetu potrebno više vode.

Kako zaštititi bebu od sunca? 

Osim izbjegavanja odlazaka u prirodu ili na plažu u periodu od 11 do 16 sati, potrebno je poduzeti još par koraka kako bismo bili sigurni da je beba zaštićena od sunčevog zračenja. Najvažnije je da beba boravi u hladu, odnosno da se nikako ne izlaže direktnom suncu. Budući da sunčevo zračenje dopire do kože i u hladu, potrebno je bebu zaštititi odgovarajućim kremama i losionima. Osjetljiva bebina koža obično bolje podnosi mineralne kreme za zaštitu od sunca od onih kemijskih, a takvi proizvodi obično ostavljaju i bijeli trag kako bi znali koji dio kože je namazan. Sama krema nije dovoljna, bebu je potrebno zaštititi i laganom, prozračnom odjećom od prirodnih materijala. 

Kako prepoznati da je bebi vruće ili hladno?

Jednom kada dijete počne pričati, jasno, bit će mnogo lakše znati je li im vruće ili hladno, no dok do toga ne dođe, moramo promatrati znakove koje nam šalju. Najjednostavniji način kako provjeriti je li bebi ugodno jest da stavite ruku na njezinu glavu, vrat ili trbuh i potražite znakove pregrijavanja koji uključuju znojenje, vlažnu kosu, ubrzano disanje i crvene obraze. Ako je beba nervozna čak i nakon hranjenja i presvlačenja, možda vam daje do znanja da joj je prevruće.

S druge strane, ako je bebi hladno zbog klima uređaja, ruke i stopala mogu biti izrazito hladni, a beba će biti i manje aktivna i letargična. U nekim slučajevima možete primijetiti da bebini prsti ili stopala postanu plavičasti. To obično nije razlog za paniku, a grijanje bebe dodatnim slojevima odjeće najčešće će biti dovoljno. 

Kako tretirati ubode insekata?

Ljeto je vrijeme kada nam osim opekotina od sunca i dehidracije prijete i razni insekti. Većina insekata poput komaraca i drugih sitnih bubica koji ljeti ulaze u domove neće izazvati jake reakcije, osim ako beba nije alergična na ubode. Ipak, kako bismo smanjili potencijalnu reakciju na ubode. potrebno ih je na vrijeme tretirati. Najvažnije je da ne paničarite nakon uboda, nego mirno sagledate situaciju. Ubode je dobro najprije oprati vodom i nježnim sapunom, a u slučaju oticanja, iritacije ili boli, na ubod staviti hladni oblog. Pri ruci uvijek imajte spremnu kremu za ubode, no svakako se prije korištenja posavjetujte s liječnikom. 

Kako prikladno obući bebu za ljeto?

Pravilan odabir odjeće za bebu je ključan jer će osigurati ne samo zaštitu od sunca, nego i zaštitu od insekata i dehidracije. Ono što svakako trebate izbjegavati su umjetni odnosno sintetički materijali jer mogu pojačati znojenje, a samim time i rizik od dehidracije i pregrijavanja. Idealan odabir je bio-pamuk koji se proizvodi prema ekološkim kriterijima, a takav pamuk prepoznat ćete po oznaci GOTS. Ova oznaka garantira da su prirodna vlakna podvrgnuta kontrolama prije daljnje obrade te da se za izradu materijala koriste samo kvalitetne sirovine čiji su izvori štićeni pa od njih dobivamo proizvode bez štetnih tvari.

Upravo ovu oznaku nosi Lupilu odjeća za bebe i djecu. Lupilu dječja robica od bio-pamuka je izuzetno meka, što znači da se uz nju lakše igra, ali i slađe spava. Prozračna tekstura pamuka savršeno odgovara nježnoj bebinoj koži te omogućuje maksimalnu udobnost nošenja tijekom cijelog dana, posebno onih ljetnih. Osim što je udobna, izuzetno je izdržljiva, a oduševit će vas i trendi dizajnom. Nježnu Lupilu odjeću možete pronaći u prodavaonicama Lidla po odličnim cijenama, a brzo će vam postati omiljeni izbor za svaku sezonu. Tako ćete sa svojim mališanima moći uživati u baš svakom trenutku ljeta znajući da su sigurni i sretni. 

Posjeti missMAMA