DV Vinica organizirao je Smotru dramskog izražavanja na kajkavskom - a sad žele podići to na županijsku razinu

Pexsels
Pročitajte priče kojima je nominirano deset finalista i glasajte za vrtiće koji će osvojiti potporu u vrijednosti od 3000, odnosno 2000 eura - u ovom krugu to su četiri vrtića!
Vidi originalni članak

Portal missMAMA i Pampers ponudili su vam priliku da pomognete vrtiću kojem želite, a vi ste to objeručke prihvatili! Pred vama je 10 najboljih priča pristiglih tijekom šestog i posljednjeg kruga natječaja Digni prstić za svoj vrtić. Priče koje dobiju najviše glasova priskrbit će nagradu vrtićima koji su predstavljeni u pričama. U ovom, posljednjem krugu to će biti čak četiri vrtića!

Glasovanje će trajati od 21. lipnja do 30. lipnja. Glasovi čitatelja odlučit će koje su priče najbolje, pa će dva vrtića koja osvoje najviše glasova dobiti potporu u vrijednosti 3000 eura, dok će iduća dva po broju glasova dobiti potporu u vrijednosti 2000 eura. 

Glasajte za DV Vinica

Pročitajte priču s kojom je nominiran DV Vinica

Dječji vrtić Vinica otvoren je 2020. godine. Odgojno-obrazovni rad se ostvaruje u skladu s razvojnim osobinama i potrebama djece, te socijalnim, kulturnim, vjerskim i drugim potrebama obitelji. Kroz provedbu različitih programa utemeljenih na humanističko-razvojnom pristupu, demokratskim načelima, suvremenim znanstvenim spoznajama o osobitostima djetetovog razvoja, usmjereni smo razvoju dječjih potencijala, poštivanju dječjih prava i uvažavanju individualnih potreba djece. Svojim radom pružamo podršku obiteljima, pridonosimo razvoju roditeljskih kompetencija i doprinosimo razvoju društvene zajednice.

Dječji vrtić Vinica polazi ukupno 120 djece, od čega vrtićku dobno obuhvaća 87 djece (od 3 do 6,5 godina) te jasličku dob obuhvaća 33 djece (od 1 do 3 godine). Ujedno možemo istaknuti kako Dječji vrtić Vinica posjeduje veoma bogat i uređen vanjski prostor čime se uvelike okreće i jako drži do ekološkog djelovanja. Prošle godine osmislili smo i realizirali naš Eko vrt na visokim gredicama u obliku cvijeta i njime smo veoma ponosni. S započetim projektom nastavljamo bogateći ga novim sadržajima. Naša izreka glasi: Onaj tko biljčice s ljubavlju sadi, najljepše plodove iz zemljice vadi.

Na asfaltiranom dijelu vanjskog prostora oslikan je motorički poligon koji je obogaćen novim sadržajima. Na poligonu su predstavljene zabavnopoučne staze s ciljem poticanja na igru, stimulaciju motoričkog razvoja, razvoja logičkog razmišljanja i prostorne orijentacije. Mogućnosti za učenje kroz pokrete i igru na ovakvim stazama su brojne jer omogućavaju pogodne uvjete za kreativno stvaralaštvo te potiču samoaktualizaciju, slobodno izražavanje, fleksibilnost i originalnost.

Dječji vrtić Vinica idejni je začetnik i organizator Smotre dječjeg dramskog izražavanja na kajkavskom narječju „Vinkajček“. Cilj smotre je njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću dramskog izražavanja djece na specifičnom dijalektu mjesta iz kojeg dolaze. Ova smotra je prigoda da se medu najmanjima probudi ljubav prema izvornom govoru rodnog kraja, koji pomalo gubi bitku uvođenjem standardnog književnog jezika, te raznih anglizama i drugih stranih riječi, u svakodnevan govor. Dramskim predstavama na kajkavskom narječju, odnosno specifičnom govoru mjesta iz kojeg dolaze djeca će osjetiti živost i dinamiku njegovog usvajanja, te spontano savladati specifičnosti i bogatstvo vokabulara.

Polaznici vrtića naučit će misliti i izražavati se na autohtonom narječju svog kraja te će ovaj, tako osebujan, melodiozan i topli govor, vratiti i u svoje obitelji. To je ujedno i garancija da će i ovi najmanji čuvati izvorni govor rodnog kraja i prenijeti ga na nove generacije koje dolaze. Držimo kako je dramatizacija moćan alat u obrazovanju i odgoju, te da su glumački i pripovjedački elementi sastavni dio uspješnoga rada s djecom. Ova smotra promovira ljepotu dramatizacije kojom želimo oduševiti djecu jer na kraju krajeva — svi o čemu govorimo — i čemu god da govorili ili željeli koga u što uvjeriti — svakako da se služimo elementima tradicionalnog kajkavskog izražaja, i to svakodnevno. Osim spomenutoga, smotrom potičemo dramsko izražavanje djece, njegujemo ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti, te potičemo usmeno jezično izražavanje.

Ujedno pripremamo djecu za javni nastup i njegujemo kulturu govorenja i slušanja. Smotra je po prvi puta održana prošle godine u travnju i na njoj je sudjelovalo ukupno 6 vrtića iz okolnih krajeva i možemo je ocijeniti kao veoma uspješnu. Ove godine po drugi puta organizirali smo smotru i nadamo se kako će njezino održavanje postati tradicionalno. Okolni vrtići s oduševljenjem su prihvatili ideju i rado se odazivaju. Iskrena želja nam je proširiti smotru iz našeg kraja na županijsku razinu što planiramo za sljedeću godinu, međutim tu smo ograničeni financijski i svaka pomoć je dobrodošla. Unaprijed zahvaljujemo.

 

Posjeti missMAMA