Miopatija

Patrik Tocko
Vidi originalni članak

Miopatije su nasljedne bolesti koje karakterizira degeneracija mišićnoga tkiva. Postoje različiti oblici miopatija, ovisno o dobi u kojoj se jave prvi znakovi, brzini razvoja i načinu nasljeđivanja bolesti.

Miopatije mogu i ne moraju biti progresivne. Najčešće se otkrivaju kad oslabe mišići za održavanje uspravna držanja (teškoće pri stajanju i sjedanju); to objašnjava zašto se dojenčad koja boluje od miopatije ne uspravlja u istoj dobi kao zdrava dojenčad. Međutim, i drugi mišići ili skupine mišića mogu biti zahvaćeni, istodobno ili postupno. Poremećaji disanja se javljaju ako je zahvaćena dijafragma; miopatija se dakle otkriva prilikom upale dišnih putova ili zbog poteškoća s hranjenjem (poremećaji gutanja). Miopatsku podlogu poremećaja otkriva i smanjenje pokreta na licu.

Dijagnostika i liječenje miopatija zahtijeva multidisciplinarnu ekipu specijalista koja usklađuje vježbe i ortopedsko liječenje. Na žalost, danas ne postoji nijedan način liječenja kojim bi se mogla povratiti mišićna snaga. Bazična istraživanja u genetici i molekularnoj biologiji omogućit će možda u skoroj budućnosti bolje razumijevanje mehanizama nastanka mišićnih bolesti i pronaći specifične načine liječenja.  

Posjeti missMAMA