Imate dijete koje postavlja tisuću pitanja i ima želju za znanjem? Ova je mama pronašla idealno rješenje!

Dječja radoznalost normalna je pojava, roditeljima ponekad i zamorna. No, djeci treba dopustiti postavljanje pitanja i izražavanje kreativnosti, a jedna je mama pronašla idealno rješenje za to!
Vidi originalni članak

Urođena dječja znatiželja kreće od najranije dobi, a potreba za istraživanjem, proučavanjem i ispitivanjem pitanja nema granica, stoga zašto bi se znanost uskraćivala najmlađima. Djeca znanstvene pojmove uče poput riječi stranih jezika, možda neće odmah upamtiti, primjerice, pojam kinetičke energije, ali će kroz praktične pokuse shvatiti značenje te riječi.

„Čula sam svoje dvoje djece kako pričaju o plovnosti dok su se kupali u kadi – komentirali su kako gustoća tvari utječe na to hoće li one plutati ili potonuti – s obzirom da imaju samo 4 i 5 godina bila sam oduševljena slušajući ih!“ -  izjavila je majka čija djeca pohađaju tečaj u Tinker Labsu, centru za djecu u kojem se dječja mašta i znanje razvija uz najsuvremeniji način učenja kroz STEAM područja!

Da znanost nema godine Tinker Labs centar prepoznao je još 2016. Suočeni sa situacijom obrazovnog sustava koji još uvijek ne odgovara potrebama suvremene nastave, osmislili su programe koji uvode učenike u svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike. Cilj programa je upoznavanje djece s cijelim rasponom STEAM zanimanja te povijesti znanosti i inovacija. 

Individualnim pristupom u malim grupama omogućujemo svakome djetetu da otkrije svoj potencijal te se zainteresira za zanimanja budućnosti. Svoje programe koncipirali su na nekoliko nivoa, tzv. tečajeve koji su grupirani po dobnim skupinama: Tinker Tots (4-6 g), Tinker Town (7-10 g), Tinker World (10-12 g) te je u najavi Tinker Verse (12-16 g). Djeca na nastavi razvijaju finu motoriku, rade na piktografskim zadatcima koji imaju svrhu zadržavanja „eureka trenutaka“ s nastave, uz didaktičke materijale za učenje, posebno osmišljene za svaku jedinicu. Osim tečajeva koji traju koliko i školska godina u ponudi je i mogućnost proslave dječjih rođendana te ljetni kamp za dodatnu aktivnost tijekom ljetnih mjeseci.

Specijalizirane udžbenike koje također pišu i izdaju sami, kroz priču prate skupine likova koji su imena dobili po velikim znanstvenicima. Njihova metoda podučavanja izgrađena je na filozofiji svega što uistinu integriran STEAM pristup treba nuditi i podržava interdisciplinarni pristup učenju. Sve aktivnosti su osmišljene kako bi ohrabrile djecu da čine promišljene rizike, sudjeluju u eksperimentalnom razmišljanju, ne odustaju od rješavanja problema, prigrle suradnju i rade putem kreativnih procesa. 

Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivno stručno mišljenje za tečajeve na temelju čega je Ministarstvo dalo preporuku za provedbu Tinker Labs programa koji vode do povećane znatiželje, učinkovite komunikacije te kritičkog razmišljanja.

Možda zvuči nemoguće da petogodišnjaci uče kemiju, geometriju, inženjerske izazove, anatomiju, životinjsko carstvo, fiziku, astronomiju, prepoznavanje uzoraka, tehnologiju, STEAM integrirane likovne projekte, i mnoge druge, ali osim djece, oduševljenje ne skrivaju ni roditelji koji pozitivnu promjenu na svojoj djeci vide već nakon prvog sata.

Ovi kreativni i inovativni sati s odgojnom i edukativnom vrijednošću postaju omiljena izvannastavna aktivnost svakog djeteta. Za sada se u Hrvatskoj nalazi preko 15 centara, a franšize se otvaraju i izvan granica Lijepe naše. Ne preostaje ništa osim vjerovati da će se ovakvi obrazovni programi i dalje širiti te poticati razvoj STEAM područja u Hrvatskoj, ali da će i mališani uz pomisao na znanost imati samo osmijeh na licu. Jer tko još ne bi poželio ovakav labos u svom gradu!

Više informacija pronađite na Tinker Labs.

Posjeti missMAMA