Hipertonus vagusa

Patrik Tocko
Vidi originalni članak

Pojačani tonus nervus vagusa (ili pneumogastricus) može izazvati različite poremećaje čija težina ovisi o dobi djeteta. Očituje se na više načina.

U dojenčeta mlađega od jedne godine pojačani rad vagusa se ponajprije očituje rijetkim napadajima bljedila i usporavanjem srčanoga ritma. Čini se da u toj dobi može izazvati različite teške bolesti, čak i neke slučajeve iznenadne smrti novorođenčeta.

Stoga, ima li vaše dijete opisane simptome morate se posavjetovati s liječnikom. Za postavljanje dijagnoze vjerojatno će biti potrebne bolničke pretrage kako bi se utvrdio poremećaj srčanoga ritma.

U mala djeteta pojačani tonus vagusa se očituje zastojem disanja nakon žestokoga plača izazvanoga padom, šokom ili prkosom; taj zastoj disanja može izazvati tzv. grčevit plač sa cijanozom (plava boja kože) i gubitkom svijesti.

Simptomi pojačana tonusa vagusa mogu se pojaviti i tijekom povraćanja (gastroezofagealni refluks dojenčeta), bolova u trbuhu, napora prilikom mokrenja ili izbacivanja stolice, a katkada uz obično sisanje bočice. U četvrtini slučajeva bolest se već javljala u obitelji.

Ako liječnik dijagnosticira hipertonus vagusa u vašega djeteta koje je mlađe od jedne godine, propisat će mu liječenje (derivatima atropina) kako bi se izbjegle teže posljedice. Nakon prve godine života opasnost se znatno smanjuje (sinkopa, nije zabrinjavajuća) i nije potrebno nikakvo liječenje; pa ipak, neke sportske aktivnosti poput ronjenja sa zadržavanjem daha, treba zabraniti.  

Posjeti missMAMA