Trudna sam, mogu li nastaviti dojiti?

Thinkstock
Vidi originalni članak

Imam djevojčicu staru 10 i pol mjeseci. Ponovo sam trudna, otprilike šest tjedana, a malena je još na prsima. Ginekologinja i pedijatrica savjetuju mi da prekinem s dojenjem. Voljela bih čuti još jedno stručno mišljenje. Naravno da je dojenje veliki užitak i za nju i mene pa mi prekid malo teško pada.

Imam pacijenticu koja provodi tandemsko dojenje, dakle istovremeno doji svoje dvoje djece različite dobi. Jedno je novorođenče, a drugo ima već tri godine i dojeno je, doduše u manjoj mjeri, tijekom cijele trudnoće, bez savjetovanja sa stručnom osobom. Sada ima veliki problem jer mlijeka ima sve više, boljeg je sastava i okusa te će još teže starije dijete skinuti s prsiju, ali mora. Preporučuje se da je dijete na prehrani majčinim mlijekom minimalno šest mjeseci, optimalno do godinu dana, pohvalno je dojenje do druge godine života, ali nakon treće godine, zaista, nema više smisla.

Stručnjaci savjetuju prekinuti dojenje u toku trudnoće kako bi se stvorili idealni uvjeti za dolazak novog djeteta. Treba misliti i na povećano izlučivanje oksitocina kod majke koja doji, hormona koji pomaže da mlijeko poteče. On istovremeno može izazvati kontrakcije maternice što može nepovoljno djelovati na tok trudnoće.

Je li nova trudnoća razlog za prestanak dojenja?

Ne postoje znanstveni dokazi da dojenje u trudnoći šteti majci ili djetetu, a ako se odlučite na prestanak, neka bude nježan i postupan. Moguće je i da će starije dijete samo odustati od dojenja, zbog promijenjenog okusa majčina mlijeka.

Svaka majka mora sama donijeti odluku o dojenju u trudnoći, uz prihvaćanje rizika i savjetovanje sa strukom. Moja je preporuka čitateljici da svoje starije dijete skine s prsiju oko prvog rođendana. Svojem prvom djetetu je pružila optimalnu prehranu, a za drugo dijete će se pripremiti prema svim pravilima struke. Svakoj majci dijete je na prvom mjestu, ali kod donošenja odluke mora se misliti i na sebe. Samo zdrava, pozitivna, zadovoljna majka može svojem djetetu pružiti maksimum sebe.

Jeste li dojili kada ste bili trudni? Podijelite svoje iskustvo s drugim mamama na forumu!

Posjeti missMAMA