Trebam li cijepiti dijete protiv Rotavirusa?

Shutterstock
Mamu tromjesečne bebe zanima koje su moguće nuspojave cijepiva protiv rotavirusa
Vidi originalni članak

Pedijatrica nam preporučuje da cijepimo svoju tromjesečnu djevojčicu protiv rotavirusa. Imamo starijeg, trogodišnjeg sina koji je nedavno ponovno krenuo u vrtić. On je dobio samo jednu dozu Rotarixa, dakle nije procijepljen do kraja. U vrtiću je bio godinu i pol i nikad nije imao rotavirus. Zanima me vaše mišljenje o cijepljenju protiv rotavirusa te koje su moguće nuspojave cjepiva.

Rotavirus se prenosi zaraženom stolicom, ali postoji mogućnost i kapljičnog prijenosa te preko kontaminiranih površina. Najugroženija su dojenčad jer mogu razviti tešku dehidraciju, uslijed povraćanja i proljeva u kojem slučaju je potrebna i hospitalizacija. Stoga se preporučuje dijete cijepiti upravo u toj dobi. Prva doza već sa 6 tjedana, a druga do 16. tjedna života. Razmak između dviju doza mora biti barem mjesec dana.

Nakon cijepljenja zaštita traje dvije godine. Najbolji savjet o potrebi cijepljenja može vam dati vaša pedijatrica koja najbolje poznaje vašu djecu i u koju morate imati povjerenja. Ocjenu potrebe cijepljenja neobaveznim cjepivima, osobno donosim na individualnom nivou ovisno od djeteta. U slučaju da će vaše drugo dijete ići u jaslice bilo bi dobro cijepiti ga. U suprotnom treba procijeniti.

Kao moguće nuspojave cijepljenja opisuju se iritabilnost i gubitak apetita. Bilo je tvrdnji da cjepivo može izazvati intususcepciju crijeva (uvlačenje jednog dijela crijeva u drugi), ali je veliko ispitivanje pokazalo da rizik pojave toga stanja nije viši kod cijepljene u odnosu na necijepljenu djecu.

Posjeti missMAMA