Trebaju li isključivo roditelji mijenjati pelene? Mama je zanimljivom objavom izazvala žustru raspravu

Guliver
Objava na forumu novopečene mame izazvala je burnu raspravu na društvenim mrežama. Mama je naime napisala da u cilju zaštite privatnosti svog djeteta, nitko osim nje i supruga ne smije djetetu promijeniti pelene.
Vidi originalni članak

Zanimljiva objava jedne mame na roditeljskom forumu izazvala je burnu raspravu. Novopečena majka otkrila je da nitko osim nje ili njezinog muža ne smije mijenjati pelene njezinom sinu jer kako kaže, želi zaštitu njegovu privatnost.

Mijenjanje pelena dnevna je rutina svih roditelja s malom djecom. Dok mališan ne nauči samostalno odlaziti na toalet, roditelji će zamijeniti pelene bar 4000 puta! Novorođenčad dnevno promijeni 10 do 12 pelena. I dok većini to ne zvuči primamljivo, za roditelje je neizbježan zadatak. Uz to, neki stručnjaci napominju da je upravo mijenjanje pelena jedan od ključnih razvojnih rutina u ranom djetinjstvu. 

U intervjuu za Childcare App Family, Amy Hunter, docentica i stručnjakinja za mentalno zdravlje djece u Centru za dječji i ljudski razvoj Sveučilišta Georgetown, objašnjava zašto je mijenjanje pelena puno više od zdravlja i higijene.

"Mijenjanje pelena dio je načina na koji bebe i mala djeca uče o odnosima, o sebi i svom tijelu. Te lekcije vrijede za cijeli život. Ako odvojite vrijeme da rutinu presvlačenja pelena učinite nježnim, brižnim i ugodnim iskustvom, tada će bebe početi učiti da je svijet upravo takav ", rekla je.

Ta perspektiva mogla bi donekle objasniti stav novopečene mame koja je na roditeljskom forumu pojasnila svoje gledište za koje je naišla na vrlo malo podrške, prenosi Greeleytribune.

"Jako volim pristanak i zaštitu privatnosti svoje bebe i preferiram da samo ja i partner mijenjamo pelene mom sinu. Jasno je da to nećemo moći ako je dijete u jaslicama ili ako ga netko drugi čuva, ali to još nije bio slučaj", napisala je te dodala da se nedavno razljutila kada je njezinog sina presvukla svekrva.

Njezina je objava u kratkom vremenu prikupila mnoštvo komentara, a većina roditelja kritizirala je njezin pristup roditeljstvu. 

"Ako ne vjerujete da bake i djedovi mogu djetetu promijeniti pelenu, onda ne bi trebali ni vidjeti bebu. Bebe ne trebaju dati pristanak za mijenjanje pelena, koliko god se vama to ne sviđa čuti." Drugi korisnik je otišao korak dalje, komentirajući otvoreno: "Je li vaše dijete dalo pristanak vama i vašem partneru za mijenjanje pelena?"

"Mislim da imate problem koji morate riješiti sami sa sobom. Nama kao roditeljima treba odmor i, ako se netko ponudi promijeniti djetetu pelenu, nudi pomoć. Ako ne vjerujete užoj obitelji, dijete će postati opsjednuto privatnošću", napisao je treći. "Stvarno se trebaš opustiti ili ćeš se otuđiti od obitelji i prijatelja, a pomoć roditeljima doista treba", poručila je jedna mama.

Trebaju li isključivo roditelji mijenjati pelene? Napiši nam svoje mišljenje u komentarima.

 

Odgoj djece danas Mama je izjavom "Djeca svojim roditeljima ne duguju apsolutno ništa!" izazvala burnu raspravu

 

Posjeti missMAMA