Tko je odgovoran u slučaju nuspojava cijepljenja?

Thinkstock
Čitatelja zanima treba li država isplatiti naknadu ako se kod djeteta pojavi ozbiljna nuspojava cijepljenja budući da je cijepljenje zakonom obavezno
Vidi originalni članak

S obzirom na to da je cijepljenje zakonom obavezno, zanima me sljedeće: ako se dogodi ozbiljna nuspojava cijepljenja, hoće li država isplatiti naknadu zbog toga? Recimo, dijete zbog cjepiva oboli od autizma. Kakvu će odštetu dobiti roditelji?

Ako se desi nuspojava koja je dokazivo u direktnoj vezi s cjepivom, to bi bilo vjerojatno moguće. Svako cjepivo kao i svaki lijek može imati i nuspojave. Svaki proizvođač tako u opisu lijeka i navodi i kontraindikacije i nuspojave određenog lijeka ili cjepiva. 

Za sada niti na jednom cjepivu ne piše da bi jedna od komplikacija bila autizam. Studije su pokazale da autizam nije bolest koja nastaje zbog cjepiva. Mnoge se kronične bolesti manifestiraju u dobi dojenčeta i malog djeteta, odnosno u dobi  kada se djeca cijepe. Za mnoge bolesti kao i autizam postoji niz različitih čimbenika koji ga uzrokuju, a također je važan i genetski faktor. Kada bi autizam bio izravno vezan uz cijepljenje, sva cijepljena djeca bila bi bolesna.

Roditelji mogu odbiti cijepljenje, ali kada bi odgovornost bila veća, mnogi bi se zamislili i možda ipak cijepili svoje dijete. Primjerice, kada bi necijepljeno dijete oboljelo od bolesti od koje postoji cjepivo, a roditelj je namjerno djetetu to pravo uskratio, bilo bi moguće da troškove cjelokupnog liječenja (ponekad i u jedinicama intenzivnog liječenja), rehabilitaciju (koja je duga i jako skupa), te invalidninu koja bi nastupila u vezi bolesti od koje se dijete moglo cijepiti, a nije, morao nadoknaditi roditelj tj. onaj tko je odbio cijepljenje djeteta od te zarazne bolesti što u Hrvatskoj za sada nije slučaj. 

Posjeti missMAMA