Savjeti za čišćenje bebinog začepljenog nosića

Thinkstock
Potpuno začepljen nosić bebi može znatno otežati hranjenje, zbog čega moraš biti strpljiva i pažljiva
Vidi originalni članak

Otežano disanje beba u prvim mjesecima života česta je pojava jer su nosni kanali vrlo uski. Potpuno začepljen nosić bebi može znatno otežati hranjenje, zbog čega moraš biti strpljiva i pažljiva.

Čisti bebin nosić komadom vate (ili blaznicom) umočenom u mlaku vodu – papirnate maramice su suviše grube za bebinu kožu. Utrljavanje male količine vazelina oko nosnica može spriječiti pucanje i iritaciju kože.

Otopinu napravite sami Mali trik za čišćenje bebinog začepljenog nosića

Osim toga, možeš probati:

  • Postavi jastuk ispod madraca u bebinom krevetiću u dijelu gdje drži glavicu, da bi joj olakšala disanje (nikada ne stavljaj jastuk na gornju površinu madraca jer to može izazvati pregrijevanje organizma ili čak gušenje).
  • Napuni kadu vrućom vodom, a zatim naizmjenično ulazi u kupaonicu i izlazi iz nje s bebom u naručju – to je efekt “parne kupelji”, a on je najučinkovitiji za pročišćavanje bebinih dišnih puteva.
  • Neki liječnici preporučuju upotrebu slane otopine u obliku kapi za nos, ali one obično nisu neophodne ako je nosić samo malo začepljen.
  • Kada je neophodna stručna pomoć? Ako beba izuzetno teško diše, bori se za zrak ili proizvodi šištav zvuk, odmah se obrati liječniku. 

Tema s foruma Što kad beba ne može disati zbog začepljenog nosa?

Posjeti missMAMA