'Rekla sam sestri da treba prestati dojiti šestogodišnjaka'

Shutterstock
Jedna od tema koja čini se, dijeli mišljenja više od drugih je dojenje, točnije, koliko dugo bi žene trebale dojiti....
Vidi originalni članak

Mnoge žene koje odluče dojiti svoje dijete nakon navršenih 12 mjeseci života kažu da se redovito susreću s predrasudama i kritikama ljudi koji misle da oni znaju najbolje. 

Jedna je žena pokrenula raspravu nakon što je priznala da je napala sestru zbog toga što i dalje doji svoje sinove; šestogodišnjaka i dvogodišnjaka. Jenny je na internetskom portalu pitala korisnike je li bila pregruba kada je rekla svojoj sestri da je vrijeme da prestane dojiti svoje šestogodišnje i dvogodišnje sinove.

mamina ispovijest Zbog mastitisa sam završila na hitnoj: Legla sam na pod jer sam osjećala da ću pasti u nesvijest

Na Redditu je objasnila da njezini nećaci  još uvijek konzumiraju majčino mlijeko, a navedeno otežava i obiteljska okupljanja. "Veoma je čudno gledati kako majka doji odraslu djecu. Budući da su stariji, obitelj je zatražila da ih hrani nasamo odnosno podalje od obitelji, nakon čega se sestra naljutila."

Jenny je također objasnila da najstarije dijete ima autizam pa je prirodno blisko s Amandom te da ga rijetko ostavlja na brigu drugima dulje od šest sati, ali svejedno ne shvaća potrebu dojenja u toj dobi. "Ne vidim razlog zašto se šestogodišnjak još uvijek mora dojiti", napisala je.

Dodala je i da djeca i dalje koriste dudice i bočice, a ne šalice za piće, i misli da je vrijeme da to promjene. "Iako je autističan, najstarijeg ne treba infantilizirati u ovoj mjeri. Sestra se uvijek jako naljuti kad spomenem da ih prebaci na stvari za njihov uzrast, ali samo želim najbolje za svoje nećake. Netko joj je trebao reći istinu"

Stvari su došle do vrhunca kad su Jenny i njezina šira obitelj proveli zajedno Novu godinu, a Amanda je dojila sina za vrijeme večere."Moja mama im je rekla da pričekaju da večera završi, što je sestra odbila,"  objasnila je Jenny. “Otišla je prilično brzo nakon toga i nije razgovarala ni s kim od nas. Moje sestre misle da sam je jednostavno trebala ostaviti na miru, ali mislim da joj je to netko ozbiljno morao reći istinu."

promjene u dojenju Skok u razvoju bebe: Beba puno plače i stalno traži dojku

Je li vrijeme da prestane dojiti?

Stoga se Jenny obratila zajednici na Redditu kako bi upitala ljude što joj je činiti i smatraju li da je normalno dojiti dijete sa šest godina. Mnogi su se složili da je posebno šestogodišnjak prestar za dojenje.

"Dvije, mogu razumjeti, jer čak i WHO preporučuje dojenje do" dvije i više ", ali  mislim da je 6 godina zaista previše", napisala je jedna žena. "Autistična ili ne, ipak bi trebala pokušati pronaći alternativu jer to nije dobro ni za njihove zube," dodala je druga osoba.  “Dojenje u toj dobi utječu na govor i štetno je za zube. Šestogodišnjak definitivno ne bi smio piti iz bočice ”, kazala je jedna žena. 

U međuvremenu, drugi su se složili da je bila u pravu kad je iskreno rekla svoje mišljenje, ali utvrdili su da je odluka na njezinoj sestri kako će odgajati svoju djecu i što će raditi.  

“Mislim da si imala pravo reći ono što misliš! Čini se da imaš legitimne brige za svoje nećake u pogledu nezdravih odnosa ”, napisao je jedan korisnik. “Međutim, i tvoja je sestra imala pravo reagirati na način na koji je reagirala. U konačnici, bez obzira na to što ti i tvoja obitelj mislite, na kraju dana ona je njihov roditelj i ono što ona odluči jedino vrijedi za njezinu djecu."

mamina ispovijest Mama sasvim iskreno: Dojenje ponekad nije najbolja opcija ni za mamu ni bebu!

Posjeti missMAMA