Ne svađajte se pred djecom – čuju vas i dok spavaju!

Thinkstock
Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Oregonu pokazalo je da bebin mozak pokazuje atipične moždane aktivnosti kada čuje ljutite i bijesne tonove
Vidi originalni članak

Iako se ponekad jedva suzdržavate da se sa svojim partnerom upustite u žestoku raspravu pred djetetom, vrijedi se potruditi. Suzdržite se od negativnih i povišenih tonova jer dječji mozak reagira na bijesne tonove, čak i kada spavaju.

Pokazalo je to istraživanje provedeno na Sveučilištu u Oregonu, a studija o utjecaju bijesnog tona glasa na mozak djeteta objavljena je časopisu Psychological Science. Mozak bebe razvija se vrlo plastično i reagira na okolinu, a istraživanja su pokazala da teški stres, kao što je zlostavljanje, može imati značajan negativan utjecaj na razvoj djeteta.

Puštali im različite tonove glasa

Voditeljicu studije dr. Alice Graham sa Sveučilišta Oregon sa svojim kolegama Philom Fisherom i Jennifer Pfeifer zanimalo je kakav utjecaj stres ima na djecu, odnosno ima li sukob i svađa između roditelja utjecaja na to kako funkcionira mozak dojenčadi.

Znanstvenici su uz pomoć magnetske rezonance odlučili odgovoriti na to pitanje. Proučavali su dvadeset dojenčadi u dobi od 6 do 12 mjeseci kojima su, dok su spavali, puštali ljutite tonove glasa muške osobe, malo manje ljute, sretne te neutralne tonove.

"Čak i tijekom spavanja djeca su pokazala različite uzorke moždane aktivnosti, ovisno o tome kakve smo im emocionalne tonove puštali", rekla je dr. Alice Graham.

Svjesni sukoba između roditelja

Kada su bebama puštali sretne i normalne tonove, moždane aktivnosti bile su uobičajene, no kod glasnih i uznemirujućih tonova stroj je zabilježio atipične moždane aktivnosti.

Istraživači su, naime, otkrili da djeca, koja dolaze iz konfliktnih obitelji, pokazuju snažniju reakciju na vrlo ljutiti ton glasa i to u području mozga povezanim sa stresom i regulacijom emocija kao što su prednja cingularna kora, caudate, talamus i hipotalamus.

Prethodna istraživanja provedena na životinjama pokazala su da ti dijelovi mozga igraju važnu ulogu u tome kako stres utječe na kasniji razvoj, a rezultati ovog istraživanja ukazuju da isto vrijedi i za djecu.

Znanstvenici tvrde da su djeca itekako svjesna roditeljskih sukoba te da izloženost svađi i ljutitim tonovima između roditelja utječe na način na koji će bebin mozak ubuduće reagirati na emocije i stres.

Posjeti missMAMA