Najčešći problemi s kožom kod djece

Thinkstock
Atopijski dermatitis je jedan od najčešćih kožnih problema kod dojenčadi i male djece,a najizraženiji je u hladnim, zimskim danima, kaže pedijatar dr. Milivoj Jovančević te napominje kako takvoj koži ne odgovara znojenje, pretoplo odijevanje, prečesto kupanje kao i uporaba uobičajenih kozmetičkih preparata
Vidi originalni članak

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

"Najčešći problem s kožom kod djece, osim pelenskog osipa je atopijski dermatitis ili neurodermitis", kaže doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, spec. pedijatar. Radi se o koži koja se na određenim područjima isušuje, a ako se dogodi prekomjerno isušivanje, tada koža puca i to izaziva crvenilo, svrbež. Dijete se počinje češati što može biti izrazito neugodno i može izazvati infekciju.

"Kroz takvu kožu moguća je senzibilizacija, preosjetljivost na neke alergene. Primjerice ako kikiriki dođe u kontakt s takvom kožom, može nastati preosjetljivost na taj alergen. I takva djeca u kasnijoj dobi imaju nešto veće izglede da će postati alergična na neke namirnice", rekao je pedijatar. 

Problem s kožom najizraženiji je u hladnim, zimskim danima jer takvoj koži ne odgovara znojenje, pretoplo odijevanje, prečesto kupanje kao i uporaba uobičajenih kozmetičkih preparata.

"Za takvu kožu preporučuju se posebni kozmetički preparati što se tiče njege kože, kupanja i održavanja čistoće i stvaranja zaštitnog masnog sloja koji će sprječavati prekomjerno isušivanje", savjetuje pedijatar i objašnjava da kod većine djece ove poteškoće spontano prestaju do školske dobi.

"Tek vrlo mali broj djece, i to ona koja imaju od najranije, dojenačke dobi jako izražene kožne probleme, mogu imati te probleme do kraja života", kaže.

Posjeti missMAMA