Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića?

Thinkstock
Na forumu Klokanice roditelji opisuju svoja iskustva s ogrlicom od jantara i njezinim učinkom na simptome rasta zubića kod djece. Pridružite im se u raspravi, a pročitajte i što o ovoj temi kažu dr. dent. med. Ivana Cekić i prof. Vesna Ivanović, autorica knjige 'Život i alkemija kristala'
Vidi originalni članak

Bebe simpatično izgledaju s jantarnim ogrlicama oko vrata, koje roditelji podjednako stavljaju dječacima i djevojčicama, no jesu li one stvarno učinkovite protiv boli, temperature, nervoze i slinjenja uslijed nicanja prvih zubića? I koliko su sigurne za nošenje, odnosno postoji li opasnost od gušenja? O ogrlicama od jantara raspravljaju roditelji na forumu i na našoj Facebook stranici, a mi vam prenosimo njihova različita iskustva, kao i komentare stručnjaka.

Djeluje li ili ne djeluje?

Mama missha s foruma Klokanice opisala je učinak ogrlice na temperaturu i nervozu zbog rasta zubića: "Mi smo koristili je kad je veća kći imala temperature i stvarno je super. Dok je imala ogrlicu, temperatura nije išla iznad 38 stupnjeva. Držala je tu temperaturu pod nadzorom. Za zubiće je bila manje učinkovita, kći je bila cendrava, ali nije plakala noću, tako da je bilo podnošljivo."

"Nama je jantarna ogrlica puno pomogla s dvoje djece. Nisu slinili, nisu bili jako nervozni, zubiće skoro uopće nismo osjetili", napisala je mama Marija na Facebooku, no javili su se i neki kod kojih nije bila tako učinkovita.

Korisnica pod imenom mama2zg jedna je od njih: "Nama nije pomogla! Čak mi se čini da je još više bio nervozan kad ju je nosio, a radili smo sve kako treba, i praznili redovito i punili, ali očito na svakome djeluje drugačije, odnosno ili djeluje ili uopće ne djeluje."

I mama Bisera ima slično iskustvo: "Ja sam je kupila svom petomjesečnom sinčiću, ali ne vidim nikakva poboljšanja ili olakšanje kod nicanja prvog zubića."

Koliko je ogrlica oko bebina vrata sigurna?

Na pitanje jesu li zbog sigurnosti skidali ogrlicu djeci prije spavanja, većina roditelja odgovara da nisu, smatrajući da za tim nema potrebe. "Mi je nikad ne skidamo i zubiće skoro pa nismo osjetili, a ima ih već osam!", piše mama Kristina, a mama Nina napisala je kako je njezina kćer nosila jantarnu ogrlicu sve do dobi od šest godina, kada je pukla, jer je prije nije htjela skinuti, a "uvijek je bila mirna i dobra".

Doktorica dentalne medicine Ivana Cekić smatra da jantarna ogrlica nema nikakve veze s nicanjem zubića i da ne može ublažiti nelagodu koja se u to vrijeme javlja, a da, s druge strane, predstavlja opasnost od gušenja.

"Zapravo nema rješenja za potpuno uklanjanje simptoma nicanja zubi, osim gelova za desni, koji se mogu kupiti u ljekarnama, ili igračaka za grickanje, od kojih se neke mogu i rashladiti pa djeci paše grickati ih i njima trljati desni", kaže dr. Cekić.

Komentar smo zatražili i od prof. Vesne Ivanović, poznavateljice povijesti upotrebe kristala i minerala, autorice knjige 'Život i alkemija kristala'. "Jantar je smola prethistorijskih crnogoričnih paprati koje su rasle na području današnjeg Baltika i još nekim mjestima na Zemlji. Dokazano je da jantar ima antiseptičko djelovanje i odavno se koristi upravo kao antiseptik. Može ga se i paliti, slično kao tamjan, koji je isto smola, i onda oslobađa poseban miris i dezinficira prostor. Čubuci, nastavci za pušenje cigareta ili nargila koje idu od osta do usta, često su napravljeni od jantara, ponovno zbog njegovih antiseptičkih svojstava. Jantar je bio osobito popularan u doba Rimskog carstva, gdje su ga koristili za izradu različitog nakita, a budući da ga je bilo lako oblikovati, čak i vrčeva", rekla nam je Vesna Ivanović.

Drevne igračke za trljanje desni

Objasnila je da je suvremeno korištenje ogrlice od jantara protiv simptoma nicanja zubi zapravo iskrivljenje povijesne upotrebe jantara i za tu svrhu. "Zabilježeno je da su djeca u prošlosti trljala desni većim komadom jantara, koji je mogao biti oblikovan tako da se dijete njime ne može ozlijediti, a bio je siguran i jer se ne može slomiti. Zahvaljujući slini, iz jantara su se pritom oslobađale i njegove antibakterijske komponente.

Kad bismo razgovarali o djelovanju ogrlica od jantara na rast zubi, ušli bismo u sferu ezoteričnoga, jer je tu pretpostavka da jantar na zubiće djeluje samom svojom vibracijom, za što nema znanstvenih dokaza", kaže stručnjakinja za kristale i minerale.

Neki roditelji spominju kako su jantarne ogrlice koristili protiv temperature, a Vesna Ivanović kaže kako se tradicionalno jantar zaista koristio i kod temperature, no tako da bi ga palili i njime kadili prostoriju, za dezinfekciju. 

Pogledajte cijelu raspravu na forumu i napišite svoje iskustvo!

Posjeti missMAMA