Koliko stolica bi beba trebala imati? Prehrana je bitna

Thinkstock
Dojene bebe češće imaju stolicu od onih koje se hrane na bočicu. Stoga nema pravila oko broja stolica u toku dana
Vidi originalni članak

Postoji dnevni i tjedni prosječni broj stolica, a razlikuje se prema mjesecima života:

  • Dojene bebe do 6 mjeseci starosti bi tokom dana trebale imati u prosjeku 2 do 3 stolice, a broj stolica tijekom tjedna bi trebao biti između 5 i 40.
  • Djeca do 6 mjeseci koja se hrane dojenačkim mliječnim pripravkom trebale bi imati u prosjeku 2 stolice dnevno, odnosno 5 do 28 stolica tjedno.
  • Nakon 6 mjeseci starosti, broj stolica se smanjuje pa tako između 6 mjeseci i jedne godine, djeca imaju od 5 do 28 stolica tjedno.
  • Od prve do 3 godine života riječ je o prosječno četiri do 21 stolice tjedno. 

Boja i konzistencija stolice

Stolice kod beba mogu biti različite boje, ponekad i zelenkaste, ali ako beba dobro napreduje, sama boja stolice nije razlog za zabrinutost. Zelene stolice se ponekad nazivaju i "stolice gladi", ali ako beba dobro napreduje, dakle nije gladna, to ne mora biti slučaj. Normalna stolica je smeđe boje, a ovisno o prehrani može biti svjetlija ili tamnija smeđa. Kod beba hranjenih mliječnim pripravkom, stolica je tamnije žute do smeđe boje, tvrđa je i intenzivnijeg mirisa. Mijenja se pri uvođenju prijelaznog mlijeka u prehranu te kod uvođenja dohrane. 

Kod dojene bebe se može primijetiti zelena stolica, a u tom slučaju riječ je o promjeni boje zbog previše laktoze. Jedan od razloga je često hranjenje. Ako simptomi traju duže od 24 sata obratite se liječniku. Ako je stolica blijeda, to može biti znak žutice koja obično nestaje u prvih nekoliko tjedana. 

Krv u stolici predstavlja problem jer signalizira da nešto nije u redu s probavom. Ako se pojavi kod zdravog djeteta, moguće je da je došlo do pucanja kapilarica usred napijanja zbog tvrde stolice. Tada se pojavi crveni trag peleni, ali to obično prođe nakon što se probava normalizira. Ako se simptomi javljaju pri svakoj stolici, nužna je obrada. S druge strane, ako je stolica bebe postane tekuća, rijetka ili ste primijetili crvenilo oko anusa, moguće je da se radi o proljevu.

Kod kojeg mlijeka se češće javlja proljev?

Kada je stolica vrlo rijetka, česta i neočekivana moguće je da je riječ o proljevu. Ako bebu dojite, manje je vjerojatno da će imati proljevastu stolicu, a razlog je majčino mlijeko koje pomaže spriječiti razvoj bakterija koje ga uzrokuju. Ako se pak proljev pojavi, dijete je potrebno češće dojiti kako bi time nadoknadilo izgubljenu tekućinu te se ubrzao njegov oporavak.

Bebe hranjene adaptiranim mlijekom podložnije su proljevu, stoga je izrazito važno redovito sterilizirati bočicu. Kod beba hranjenih isključivo adaptiranim mlijekom, proljev može biti reakcija na određenu vrstu mlijeka koje ne odgovara njezinu probavnom sustavu. Ako je beba imala više od 6 proljevastih stolica u 24 sata, moguća je dehidracija te je potrebno potražiti liječničku pomoć. U tom slučaju ne treba isključiti opciju da je bakterijska ili virusna infekcija zahvatila crijeva.

Fill out my online form.

Pročitajte pravila nagradnog natječaja!

Posjeti missMAMA