Koliko je opasna bakterija u urinu kod bebe?

Thinkstock
Iva Palčić, uži specijalist pedijatrijske nefrologije, odgovara koliko je opasna bakterija ESBl u urinu kod bebe stare sedam mjeseci
Vidi originalni članak

Moja beba stara je 7 mjeseci, a s 5 mjeseci liječena je od Escherichie coli. Na kontrolnoj urinokulturi nađena je klebsiella pneumoniae (ESBL) 10 na 4. Urin je bio normalan i dijete nema znakova bolesti. Naš pedijatar je odlučio ne liječiti nego ponoviti urinokulturu za mjesec dana.  Zanima me treba li ipak liječenje i koliko je ta bakterija opasna?

Vaš je liječnik ispravno postupio. Ako je urin uredan i beba nema nikakvih simptoma onda je ovaj nalaz u urinokulturi znak nesignifikantne i asimptomatske bakteriurije što se ne liječi. Kako se u toj dobi uzorak za urinokulturu dobiva vrećicom sakupljačem moguće je da je bakterija iz vana. Naravno da se uz to podrazumijeva da je uredan UZV bubrega koji ste pretpostavljam napravili nakon prve uroinfekcije. Bakterija može biti opasna ako dijete ima uroanomaliju jer je tada veća vjerojatnost da ista može uzrokovati ozbiljnu febrilnu uroinfekciju.

Posjeti missMAMA