Kako dojenje utječe na postporođajnu depresiju?

Shutterstock
Dojenje smanjuje rizik od nastanka poslijeporođajne depresije, ali majke koje žele dojiti, a ne mogu, imaju najveći rizik za postporođajnu depresiju u svim grupama
Vidi originalni članak

Dojenje može dvostruko smanjiti rizik razvoja postporođajne depresije, objavili su britanski znanstvenici poslije istraživanja u kojem je sudjelovalo oko 14.000 mladih majki.

Kod svake desete žena se, poslije porođaja, razvije postporođajna depresija, ali istraživanje znanstvenika s Cambridgea pokazalo je da taj rizik opada za 50 posto kod svake majke koja počne dojiti.

Mame koje žele dojiti, a ne mogu

Stručnjaci razloge za to vide u hormonu dobrog raspoloženja koji se luči pri proizvodnji mlijeka, ali se rizik udvostručuje kod žena koje žele dojiti, a pokaže se da to ne mogu.

“Dojenje ima pozitivan učinak, ali nažalost postoji i druga strana medalje, jer majke koje žele dojiti, a ne mogu, imaju najveći rizik za postporođajnu depresiju u svim grupama“, izjavila je jedna od voditeljica istraživanja Maria Jakovu, istaknuvši da se njima mora posvetiti posebna pažnja.

Tijekom dojenja osjećate tugu? Niste ludi i niste jedini!

Posjeti missMAMA