Izradite bebi osobnu iskaznicu i putujte bez putovnice

Thinkstock
Prema izmijenjenom Zakonu o osobnoj iskaznici taj se dokument sada može izraditi i djeci mlađoj od 16 godina čime ćete znatno uštedjeti jer djetetu za putovanje preko granice više ne treba skupa biometrijska putovnica
Vidi originalni članak

Kada 1. srpnja Hrvatska uđe u Europsku uniju, sa svojim djetetom moći ćete putovati u druge države članice bez putovnice. Naime, od 10. lipnja počele su se izrađivati nove elektroničke osobne iskaznice koje prema izmijenjenom Zakonu u osobnoj iskaznici mogu izvaditi i djeca mlađa od 16 godina.

Ako vam je dijete starije od 12 godina, sve što trebate učiniti jest primiti dijete za ruku i odvesti ga u policijsku upravu i podnijeti zahtjev. Dijete mlađe od 12 godina ne morate voditi sa sobom jer ono ne mora davati otiske papilarnih linija, niti se potpisati.

Osim zahtjeva potrebni su vam sljedeći dokumenti:

  • domovnica
  • izvadak iz matice rođenih ili rodni list
  • 1 fotografija u boji veličine 3.5 x 4.5 centimetara
  • dokaz o uplati iznosa od 48.50 kuna na račun državnog proračuna

Budući da je izrada osobne iskaznice jeftinija od putovnice, za koju biste izdvojili oko 400 kuna, ovo će biti znatno povoljnija varijanta za prelazak preko granice. Osim u zemlje EU, s ovom osobnom iskaznicom dijete možete povesti i u sve druge države koje državljanima EU dozvoljavaju prelazak granice samo s osobnom iskaznicom.

Posjeti missMAMA