Bebe imaju istančan osjećaj za ritam

Thinkstock
Prema istraživanjima provedenima u nekoliko različitih dijelova svijeta, velike su šanse da budete posramljeni pred svojom bebom, jer bebe imaju izraženiji osjećaj za ritam od odraslih
Vidi originalni članak

Prema istraživanjima provedenima u nekoliko različitih dijelova svijeta, velike su šanse da budete posramljeni pred svojom bebom, jer bebe imaju izraženiji osjećaj za ritam od odraslih. Znanstvenici su pokušali odgonetnuti zbog čega je to tako.

Ispostavilo se da bebe ne samo da slušaju glazbu, već uz nju i brže napreduju, ali to nije sve. Naime, američki znanstvenici sa Sveučilišta Cornell u državi New York došli su do zaključka da sasvim male bebe imaju vrlo istančan osjećaj za ritam, na čemu im može pozavidjeti i velika većina odraslih osoba.

Glazba pomaže bebama u govoru i učenju

Malim Amerikancima znanstvenici su puštali pjesme koje pripadaju njihovom kulturnom području, ali i ritmove iz njima egzotičnih krajeva. A slušali su i glazbu koja pripada folkloru s područja Balkana – mališani koji nikad nisu bili u kontaktu s ovim složenim ritmovima registrirali su svaku notu i reagirali su na nju. Da bebe plešu bolje od svojih roditelja istraživači su mogli zaključiti odmah, a to objašnjavaju time da je riječ o glazbi drugog kulturnog područja. Međutim, pokazalo se da bebe bolje reagiraju na navedene ritmove i od odraslih emigranata iz Makedonije i Bugarske, čije se “falširanje” nije moglo opravdati nepoznavanjem vrste glazbe.

“Bebe do navršenih dvanaest mjeseci života reagiraju na najsuptilnije varijacije bilo koje vrste ritma, a kasnije, kada i sami postanu odrasli, definitivno im više odgovaraju melodije s njihovog govornog područja nego s nekog potpuno stranog“, izjavila je Erin Hannon, jedna od istraživača.

20 nevjerojatnih stvari koje će se bebi dogoditi tijekom 1. godine

Kako god bilo, izaberite svoje omiljene pjesme, snimite ih na CD i slušajte ih sa svojom bebom. Možete ju i ljuljati i plesati s njom uz neku zanimljivu melodiju, a ona će se svaki sljedeći put razveseliti kada je čuje.

Kao novopridošlica na ovom svijetu, beba neprestano uči, pa polako dovodi u vezu zvukove s pojmovima (prepoznaje mamin glas, glazbu za uspavljivanje, povezuje zvuk s objektom koji ga proizvodi itd.). Kada joj mama pjeva uspavanku, i uz to je ljuljuška – ona bolje i brže napreduje.

Čak i prijevremeno rođene bebe pokazale su bolje rezultate i brže su se razvijale kada su ih u okviru jednog istraživanja liječnici povremeno donosili mamama da slušaju otkucaje njihovog srca. Ritam maminog srca djeluje umirujuće na novorođenčad i ona se brže uspavaju kada znaju da je majka uz njih.

Tata i sin brinu o prerano rođenim blizancima 'klokan njegom'

Posjeti missMAMA